top of page

Mit mérlegelj, mielőtt lakásfelújításba kezdenél?

A lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően egyre többen veszik fontolóra, hogy belefognak az otthonuk átalakításába. Előtte azonban néhány kérdést érdemes tisztázni.


Mi a lakásfelújítás célja?


Amennyiben azért újítanád fel az ingatlanodat, hogy ezáltal az értékét növelve később kedvezőbb áron eladhasd, javasoljuk, hogy nézz utána a felújított lakások iránti keresletnek. Ugyanis a lakásfelújítási támogatás miatt népszerűvé váltak a felújítás előtt álló ingatlanok is. Bővebben erről itt írtunk.


Ha pedig te költözöl felújításra váró ingatlanba és ezért szeretnél támogatást igénybe venni, szintén érdemes jól átnézned a lehetőségeket. Bármelyik esetről is legyen szó,

munkatársaink a helyzetednek és az igényeinek megfelelően állnak rendelkezésre és adnak szakmai tanácsokat.

Meg kell keresni a támogatási lehetőségeket


Érdemes megismerni, hogy milyen feltételekkel lehet a számodra elérhető támogatásokat igényelni. Illetve az is fontos, hogy biztosan tudd: a lakásfelújítás a megfelelő döntés például a lakásvásárlás helyett. Előfordulhat, hogy úgy gondolod, nem vagy jogosult a támogatásra, pedig ennek az ellenkezője igaz. Ezért aztán eleshetsz egy jelentős támogatási összegtől.

Sokat segít az álomotthon megvalósításában a lakásfelújítási támogatás
Sokat segít az álomotthon megvalósításában a lakásfelújítási támogatás

A megfelelő szakemberek - aktuális helyzet


Fontos a megfelelő szakemberek kiválasztása is. Számolni kell azonban azzal, hogy a lakásfelújítási támogatás miatt nagy a kereslet irántuk. Továbbá jelentős várakozási időre is számítanod kell. Előfordulhat, hogy akár 8 hónapot is várni kell, derült ki az ÚjHáz Centrum Tavaszi Trendriportjából. Emellett fontos tényező az alapanyaghiány, ezáltal nőttek az anyagköltségek, valamint emelkedtek a szállítási költségek is.


Megengedheted magadnak a lakásfelújítást?


Mindenképpen át kell gondolnod, hogy mik a lehetőségek és kockázatok, ha hitelt veszel fel a lakásfelújításra. Biztosan mindig és végig tudod majd fizetni a havi törlesztőrészleteket? Ha pedig nem hitelből újítasz fel, a teljes tartalékodat fel kell-e használnod rá? Előfordulhatnak váratlan események, amelyek felboríthatják a költségek eredeti tervét. Fontos, hogy marad-e elegendő összeged például egy sürgős és drága orvosi kezelésre.

A lakásfelújítás jellemzően olyan tevékenység, ahol egyes döntések több másikat is befolyásolnak, egy választás eredménye tovább gyűrűzhet és kihathat az egészre.

Várható bevételek és kiadások


Nem csak a váratlan eseményekre kell felkészülni. Előre kell tekinteni az elkövetkező néhány évre, hogy milyen életszakaszba fogsz kerülni és ez milyen költségekkel jár majd. Például gyerekek esetén mikor fognak jelentkezni az első, az iskolával kapcsolatos költségek? Kell-e cserélni az elkövetkező években az autót, telefon, laptopot, számítógépet? Mindezek finanszírozására hitelt szeretnél-e felvenni? Ha eddig a tartalékodból nyaralni mentél, akkor többnyire el kell fogadnod, hogy egy ideig ez nem így lesz.


Ami a bevételeket illeti, fontos belegondolni, hogy mik a jövőbeli kilátások. Ha jelenleg fél- vagy részmunkaidőben dolgozol, várható esetleg, hogy ez teljes munkaidőre változik? Ugyanez megtörténik-e a kedveseddel? Esetleg éppen az ellenkezője: például egy teljes munkaidős leendő anya részmunkaidőbe kéri át magát. Egy esetleges állásvesztés esetén mennyi ideig lennének elegendőek a tartalékok, mielőtt új állást találsz? Milyen könnyen kapsz új állást?


Miről vagy hajlandó lemondani a megfelelő otthonteremtés érdekében?


Mérlegelni kell, hogy a lakásfelújítással járó költségek és az ebből következő lemondások hogyan viszonyulnak egymáshoz. Választhatod azt, hogy nem utazol el, helyette inkább megteremted azt az otthont, amelyben szívesen maradsz a szabadságod alatt is. Ez egy elfogadható alternatíva lehet. Azonban előfordulhat, hogy szükséged van a környezetváltozásra. Ez ember- és életmód függő, ekkor

át kell gondolnod, hogy mi a fontosabb az adott élethelyzetedben.

Néha valóban nehéz eligazodni a lehetőségek és feltételek között, ezért javasoljuk, hogy olvasd el az erről a témáról szóló cikkeinket és keress minket a személyes tanácsadásért. Örömmel segítünk neked!





Lehetőség az értékes otthonra


Természetesen az otthonfelújításnak nem kell a lemondásokról szólnia. Ha rendelkezésedre állnak a megfelelő információk és van egy megbízható tanácsadó, akire számíthatsz, a lehetőség adott, hogy megteremtsd a számodra tökéletes otthont.


Keress minket, az irodánkban, e-mailen és telefonon is várunk téged!


Szabó Nikoletta

Telefonszám: +36 70 773 0768


Viola Eszter

Telefonszám:

+36 20 283 2136


Paszterkó József

Telefonszám: +36 20 577 3191


Plangenauer László

Telefonszám: +36 30 871 1166



2021.07.09.

Global Cégcsoport

bottom of page