top of page

A lakáspiacról kaphatnak lendületet a személyi kölcsönök

Bár a koronavírus-járvány visszavetette a személyi hitelek korábban látványosan bővülő piacát, az idén ez a szegmens is lendületet kapott. Az év első hónapjaiban fokozatosan nőtt az új szerződések összege.


Januárban még alig több mint 23 milliárd forintot tett ki a személyi kölcsönök értéke, márciusban viszont már meghaladta a 37 milliárdot. A várható élénkülést segítheti az idén elindított állami program miatt kibontakozó lakásfelújítási trend is. Mind a támogatott lakásfelújítási hiteleknél, mind pedig a személyi kölcsönöknél érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait.


Lassan, de megkezdődött a felívelés a személyi kölcsönök piacán az új szerződések összege alapján. A következő időszakban a járványhatásból adódó bizonytalanság visszahúzódása után, többek között a lakásfelújításoknak köszönhetően pedig emelkedő pályán maradhat ez a szegmens - derült ki a money.hu összeállításából.

Egyre népszerűbbek az ingatlanfelújításokhoz választott személyi kölcsönök
Egyre népszerűbbek az ingatlanfelújításokhoz választott személyi kölcsönök

Mi történt a hitelpiacon?


A járvány magyarországi megjelenése után hirtelen fordulat történt a személyi kölcsönöknél. Míg 2019-ben havonta 35-55,8 milliárd forint volt az új szerződések egy-egy hónapra eső összege, havi átlagban pedig meghaladta a 46 milliárd forintot, addig 2020-ban jóval alacsonyabb összegeket ért el a piac. Havonta 13-46 milliárdról volt szó, a havi átlag pedig alig haladta meg a 28 milliárd forintot. A visszaesés a koronavírus járvány miatti bizonytalansággal és az óvatossággal magyarázható. Továbbá azzal, hogy tavaly márciusban a pandémia magyarországi megjelenése után életbe lépett adósvédelmi intézkedések 2020 végéig THM-plafont írtak elő a személyi kölcsönökre. Ezért sok banknál hetekig nem voltak elérhetőek ezek a konstrukciók.


Mi várható a személyi kölcsönök piacán?


Az idén a személyi kölcsönök piaca már az élénkülés jeleit mutatja. A szerződéses összeg fokozatosan emelkedik: januárban 23,1 milliárd forint volt, ezt követte a 30 milliárdot meghaladó eredmény, márciusban pedig már 37 milliárd feletti összegben kötöttek személyi kölcsön szerződéseket a bankok.


Az idei növekedésben és a következő időszakban várható bővülésben az állami lakásfelújítási program is szerepet kap.

Januártól ugyanis a megadott feltételeket teljesítő, gyermeket váró és gyermekes családok visszakaphatják a lakásfelújításra fordított összeg felét, legfeljebb 3 milliót forintot az államtól. A beruházáshoz pedig kedvezményes, államilag támogatott jelzáloghitelt is igényelhetnek. Ezáltal a program keretében 6 millió forintos összegű lakásfelújításnál lehet maximalizálni az állami támogatást.

A portál szakértői szerint lehetnek olyan háztartások, amelyek, ha már belevágnak egy ekkora munkába, akkor teljesen felújítják az ingatlant, ami pedig akár 6 millió forintnál nagyobb kiadást is jelenthet. Ennek bizonyos részét pedig akár piaci személyi kölcsönből is finanszírozhatják. Emiatt a program áttételesen segítheti a személyi kölcsönök piacának bővülését is – írták.


Neked is hasonló terveid vannak?


Szívesen segítünk, ha felújításban, hitelfelvételben, vagy személyi kölcsön igénylésben gondolkodsz. Független pénzügyi tanácsadó cégként az igényeid felmérése után megkeressünk neked a helyzetedhez legjobban illő terméket. Hívj minket, szeretettel várunk! A részleteket ide kattintva találod meg.
2021.05.26.

Global Cégcsoport

37 views0 comments

Commentaires


bottom of page