top of page

Az otthonteremtési támogatások nagy éve lesz a 2021-es

Komoly változások, kedvezmények és lehetőségek érkeztek az ingatlanok felújításának támogatására.


Ki és mire veheti igénybe?


Családok, magánszemélyek, vállalkozók. Fontos, hogy a cégek nem igényelhetik az otthonfelújítási támogatást, ha az adott ingatlan tulajdonosa a vállalat. Viszont abban az esetben, ha egy cég telephelye vagy székhelye a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanhoz van bejegyezve, az nem kizáró ok, attól a támogatás magánszemélyként igényelhető a felújításra.


Leginkább a 25. életévét be nem töltött gyermeket nevelő családok számára elérhető és ajánlott is a támogatás. Lakásra és családi házra is igénybe vehető, nyaralóra és üdülőre viszont nem. Magánszemélyként igényelhető a legalább 50 százalékos tulajdonjoggal rendelkezőknek.


Fontos azonban, hogy a lakhelyre vállalkozás székhelye és telephelye is be lehet jelentve. Lakcímkártyával kell igazolni azt, hogy az igénylő(k) és az összes gyermek arra a lakcímre van bejelentve legalább egy éve. Ezt az igénylés pillanatában vizsgálják.

Feltétel a legalább egy éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony (ez maximum 30 napra szakítható meg), és fontos, hogy az igénylés pillanatában, - több igénylő esetén legalább az egyik fél - TB-jogviszonya Magyarországon legyen.


A legfontosabb: minden területen igényelhető a támogatás, ami otthonfelújítással kapcsolatos.


Részletesen így néz ki a támogatható tevékenységek listája:


 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,

 • párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,

 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,

 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,

 • klímaberendezés beépítése, cseréje,

 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,


 • A belső tér felújítása, ideértve

o a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását,

o festését, tapétázását

o a galériaépítést,

o a belső lépcső kialakítását és cseréjét,

o a szaniterek beépítését vagy cseréjét,

o a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,

o a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,

 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,

 • kerítés építése,

 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,

 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,

 • térburkolat készítése, cseréje,

 • télikert kialakítása,

 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,

 • alapozási szerkezet megerősítése, valamint

 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Mikre figyelj az igénylés során?


A legjobb tanácsunk, hogy forduljatok hozzánk a biztos siker érdekében, mert rengeteg buktató adódhat az igénylés során.


 • A vállalkozói szerződés, a számla, a munka-, és anyagdíj arányok, nyilatkozatok, mellékletek, összesítők, stb. meghatározott formában érkezhetnek be.

 • Ráadásul az igénylés beadása után hiánypótlásra csak egy esetben van lehetőség, javításra viszont nincs mód!

Hogyan lehet elrontani?


Például nem a listában feltüntetett munkafolyamatok közül végzik el valamelyiket, vagy az utolsó számla és az igénylés között több mint 60 nap eltelt, esetleg a számla/vállalkozói szerződés 2021.01.01. előtt kelt, vagy a gyermek betölti a 25. életévét az igénylés pillanatában – meséli Nagy-Németh Erzsébet, Böbe, a Global Cégcsoport szakértő tanácsadója.


Az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést örömmel elvállaljuk neked, bár az ügymeneten gyorsítani nem igazán van lehetőség, de amennyi múlhat rajta, azt mind megtesszük.


Az Államkincstár 30 napon belül bírálja el a kérelmet és 5 napon belül utalja a pénzt.


Mekkora összeget és időt takaríthatsz meg, ha a Global-t választod?


Akár 3 millió forintot is megtakaríthatsz, hiszen, ha nem minket választasz, hanem magad kezded el és intézed megfelelő szaktudás nélkül az ügyeket, akkor akár el is bukhatod a támogatás teljes összegét néhány figyelmetlenség miatt.


Egy nagycsalád összesítheti a kedvezményeket?


Ez a támogatás független a többitől. A kizáró ok, hogyha valamire korábban (pl. falusi CSOK) állami támogatást igényelt valaki. Ugyanazt a munkát értelemszerűen itt újra nem számolhatja el.


Böbe óriási érdeklődést vár az otthonteremtési támogatások iránt


Hatalmas érdeklődésre számítunk, hiszen ez a fajta támogatás minden élethelyzetben, társadalmi helyzetben lévő családnak megoldást jelenthet a felújítási munkálatok elvégzésére.


A nehezebb körülmények között élők igénybe tudják venni a kifejezetten erre a célra fejlesztett legfeljebb 3 százalék kamatozású hitelt (ez 2021.02.01-én készül el), és a felvett összeg felét kell csak visszafizetniük úgy, hogy ha adott esetben napelemet is szereltetnek otthonukra, akkor a villanyszámlájuk 20-25 évre ki is esik a költség oldalról. Természetesen jó lehetőség a közép-, és felsőosztálynak is, hiszen


hitel nélkül, megtakarításaikat vagy azok egy részét felhasználva tudják otthonuk értékét növelni, és „zöldebbé”, környezetkímélőbbé tenni azt, úgy, hogy a megtakarításuk felét a munkák végeztével vissza is kapják.


Mik a bírálati és sikerességi tapasztalatok hasonló támogatások esetén?


Amikor teljeskörű MFB ügyintézést végeztünk a napelem támogatások tekintetében, a közel 40 beadott pályázatra nem érkezett negatív bírálat, mindet elfogadták.


Mi az otthonteremtési támogatások igénylésének menete? Mennyire gyors, kényelmes, egyszerű?


Előzetesen egyeztetéssel kezdődik, ahol átbeszéljük az elképzeléseket, megnézzük, hogy adott pillanatban a kérelmező jogosult-e az igénylésre. Tájékoztatjuk a partnereket, hogy mik az igénylésnek azon feltételei, aminek a beadás pillanatában is meg kell felelniük.


Ezt követik a munkálatok, a kivitelezés, a Global részéről pedig a folyamatos ellenőrzés és a koordinálás időszaka ez. A folyamat végén pedig a komplett dokumentáció beadása zárja az eseményeket.


Mennyi ideig tarthat egy folyamat az elejétől a végéig?


Ez teljes mértékben attól függ, hogyan ütemezi a partner a felújításokat. Ha egy munkafolyamatról van szó, akkor természetesen elég rövid az átfutási idő, hiszen a munka végeztével beadható a dokumentáció, onnan 30 nap bírálattal és 5 nap kiutalási határidővel lehet számolni. Amikor azonban valaki részletekben, több munkafolyamatot tervez, például hitel nélkül, apránként felújítva, akkor az 1-1,5 éves átfutási idő is lehet. Részünkről folyamatos a partnerekkel történő kapcsolattartás és az utókövetés, mindig fordulhatnak hozzánk az igénylők információért és támogatásért. Örömmel állunk rendelkezésre.Hogyan tart utólagos kapcsolatot a Global Cégcsoport?


Az otthonfelújítási támogatás igénylése alatt folyamatos a kapcsolattartás, hiszen szorosan együtt kell működnünk minden ügyféllel, hogy lépésről lépésre le tudjuk követni a folyamatokat, a dokumentációk helyességét, és egyéb fontos részleteket. Az ez idő alatt kialakult bizalmi viszonynak és a kölcsönös elégedettségnek köszönhetően későbbiekben számos más területen tudunk segíteni a partnereinknek.


Ilyen


a gépjármű felelősségbiztosítás évfordulós kalkulálása,
a megtakarítások, a hitelek, az ingatlanok.

Az utókövetés helyett inkább az utógondozás a pontos kifejezés, hiszen számos terület van, amivel a későbbiekben a partnerek életében segítséget és megoldást nyújthatunk a pénzügyi területen tanácsadásunkkal.


Az új infókról, változásokról, egyéb, kapcsolható termékekről, ajánlatokról hogyan értesülnek a partnerek?


Folyamatosan frissítjük az adatbázisainkat és a tájékoztató anyagainkat az aktuális helyzethez igazodva. A cél, hogy minél pontosabb és szélesebb körű segítséget tudjunk nyújtani az embereknek.


Elérhetőségek:


Telefonszám: 0630/823-3780

A vonatkozó kormányrendelet és annak fontos részletei ezen a hivatkozáson olvashatóak el.


Keress minket online, személyesen, vagy telefonon!


Szeretettel várunk az otthonteremtési támogatások részleteivel és ügyintézésével, hogy neked csak a felújításra kelljen figyelned!


2020.01.11.

Global Cégcsoport

Comments


bottom of page