top of page

8 elnöki pontban a magyar ingatlanpiac kilátásai

Az ingatlanpiaci és az értékesítő szakma helyzetéről kérdeztük a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnökét. Békési Béla készségesen válaszolt a kérdéseinkre.


1. Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres ingatlanközvetítő legyen?

A törvényi megfeleléseken túl (képzések, vizsgák, erkölcsi, vállalkozás vagy alkalmazotti státusz, névjegyzéki regisztrációk, technikai háttér, egyebek) jó kapcsolatépítési készség. Szerteágazó ismerősi kör, jól beárazott ingatlanok és napi 4 óra elkötelezett munka, állandóan bekapcsolt telefon, stressztűrés. Továbbá pszichológiai, jogi, építészeti, lakberendezési, felújítási, IT felhasználói, marketinges és hatalmas problémamegoldó képesség.

Ezeknek a birtokában már sikeres egy ingatlanközvetítő, de aki nagyot gondol, annak ennél többet kell teljesítenie. Aki ezen túl teljesít, az több, mint sikeres. Fontosnak tartom az erőszakos közvetítés elkerülését, ez a pszichológiai fogások és kifogáskezelések sötét oldala.

2. Mit gondol, a fiatalok körében népszerű ez a szakma? Mennyire tartja piacképesnek?

A fiatalok körében minden munka népszerű, ahol jól lehet keresni. Amikor aztán szembesülnek a feladatok összetettségével, a stresszel, az állandó készültségben tartással és a hétvégi munkával, akkor sokaknak elfogy a türelme és inkább más pályát választanak. Ebben viszont az a jó hír, hogy aki egyszer ingatlanokkal foglalkozott, az egész életében kamatoztathatja ezt a tudást. Természetesen hatalmas a felelőssége a cégek vezetőinek, akik sok esetben hamis és túlzó ígéretekkel csalják magukhoz a fiatalokat, példaként említve az 500 ezres - 1 milliós fizetéseket. Ezt egy kezdő alkalmazott nem tudja teljesíteni, egy gyakorlott közvetítő is örülne ennyinek.

Az ingatlanpiac helyzetéről és az ingatlanközvetítő szakma sajátosságairól beszélt a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke, Békési Béla
Az ingatlanpiac helyzetéről és az ingatlanközvetítő szakma sajátosságairól beszélt a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke, Békési Béla

3. A Covid-járvány mennyire nehezítette meg a munkájukat?


Az irodai találkozások elmaradtak, igyekszik mindenki home office-ban dolgozni, viszont a piac működik, aki élelmes, az dolgozik.


4. Ön szerint 2021-ben várható lesz valamilyen változás az ingatlanpiacon?

Szerintem a jelenlegi tendencia folytatódik, hatalmas a kereslet az ingatlanok iránt. Egy gazdaság érzékeny barométere az ingatlanpiac és az építőipar.


5. Milyen javaslatokat, tanácsokat adna az ingatlanvásárlással kapcsolatban a vevőknek?

A józan paraszti ész és a kis csengő, amely belül jelez - ezek nagyon fontosak. Legyen egy alapvető bizalmatlanság minden feltűnően jó ajánlattal szemben. A sürgetésnek ne dőljenek be!

Lehetőleg olyan ingatlanközvetítővel foglalkozzanak, akit ismernek és akinek jók a referenciái, aki tagja szakmai szervezeteknek és akivel jó érzés beszélni.

6. 2021-ben milyen trendek várhatóak a családi házak és a lakások piacán?

Túl nagy újdonságokra nem számítok, az örvendetes folyamat már elkezdődött, amiben a fiatal párok családalapítás céljából élhető vidéki településeken építenek, vagy vásárolnak ingatlant. Talán még annyi, hogy a Balaton térségében lévő ingatlanvásárlások esetében megfigyelhető, hogy a fiatalok vásárlásaival egy időben a szüleik is vesznek a közelben ingatlant, tehát érdemes ezzel is komolyabban foglalkozni.


7. Mit gondol a lakások és a házak árszintjéről?

A kedvezményes hitelek lehetősége és a CSOK esélyt ad a vásárlásra, ehhez a munkahelyteremtést és -megtartást támogató programok jól jönnek. Ám az árak is elég magasak. Soha nem voltak ilyen szinten. Ám ez azt jelenti, hogy van fizetőképes kereslet. Egy tájékozott vásárlónak sok lehetősége van, ha az ingatlanközvetítő erre rásegít, a problémák jó része megoldódik.


8. 2021-ben várható további újdonság az ingatlanpiacon?

Úgy gondolom, hogy sok forrás lesz a fejlesztésekre, ez tovább pörgeti az ingatlanpiacot.

Remélem, hogy ez az év is sok sikert hoz az eladóknak, a vásárlóknak és a kollégáknak is egyaránt - mondta a Global Cégcsoport megkeresésére válaszolva a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke, Békési Béla.


2021.05.16.

Global Cégcsoport


46 views0 comments

Comments


bottom of page