top of page

Kapósabbak a korszerűsítendő ingatlanok a lakásfelújítási támogatás miatt

Updated: Apr 13, 2021

Máris érződik a lakásfelújítási program hatása a használt lakások piacán. Főként a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon lettek népszerűbbek a korszerűsítendő lakások.


2021. első negyedévében az érdeklődés 30 százaléka érkezett használt lakások iránt, míg tavaly 28 százalék volt ez a szám. Budapesten és a fővárosi agglomerációban stagnált a felújítandók iránti kereslet, az idei és a tavalyi első negyedévben az érdeklődők negyede keresett ilyen ingatlant.


A felújítandó és közepes állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a fővárosi kínálati piacon 637 ezer forint volt április legelején, míg a felújított, újszerű és jó állapotú otthonokért 20 százalékkal többet kellett fizetni.

A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál 320 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a felújítottakra pedig 417 ezer forint volt a jellemző. Ez komoly, 30 százalékos különbséget jelent.

Keresettek a korszerűsítendő lakások


A januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek – írta az ingatlan.com legfrissebb, több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzése. Az anyag a felújítandó és közepes állapotúként eladásra hirdetett, illetve a felújított, újszerű és jó állapotú használt lakóingatlanok iránti kereslet megoszlását mutatta be.

Megváltoztatta a piaci érdeklődés arányait a lakásfelújítási támogatás: kapósabbak lettek a korszerűsítendő ingatlanok
Megváltoztatta a piaci érdeklődés arányait a lakásfelújítási támogatás: kapósabbak lettek a korszerűsítendő ingatlanok

“Az idei első negyedévben a használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések 30 százaléka nézett felújítandó lakást vagy házat. Tavaly viszont csak a 28 százalékuk tett így. Felerősödött a kereslet.” - mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Szerinte a felfutás érthető, hiszen

a felújítandó lakóingatlanok olcsóbbak, a gyermekes háztartások által igénybe vehető maximum 3 millió forintos állami támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvételekor.

A felújított ingatlanok ára ugyanis az elmúlt 5-6 évben jelentősen emelkedett. Ráadásul egy költözés után sok esetben amúgy is kisebb-nagyobb korszerűsítéssel, sokszor legalább egy festéssel kezdenek az új lakók. Ezekre a munkálatokra viszont most állami támogatást is igényelhetnek - fogalmazott a szakember.


Jelentősek a különbségek a lakásárak között


Országos viszonylatban nézve ugyanakkor jelentős különbséget mutat az érdeklődés eloszlása. A növekedés elsősorban a Budapesten és Pest megyén kívüli használt ingatlanok piacán érezhető. A fővárosban és annak agglomerációjában továbbra is a lehetséges vásárlók egynegyede érdeklődött a felújítandó ingatlanok iránt. Idén a legnagyobb arányban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna és Nógrád megyékben érdeklődtek felújítandó ingatlanok iránt. Ezekben a régiókban az érdeklődések 38-43 százaléka érkezett korszerűsítendő lakásokra és házakra. A tavalyi első negyedévhez képest ez átlagosan 5 százalékpontnyi növekedést jelent a felsorolt megyékben.


Mennyibe kerülnek a felújítandó ingatlanok?


A portál adatai szerint a felújítandó lakások mindenhol jóval olcsóbbak, mint az újszerű társaik. Az átlagos kínálati árakat nézve ez azt jelenti, hogy a fővárosban a felújítandó lakásokat április elején négyzetméterenként 637 ezer forintért kínálták eladásra, míg az újszerű társaikat 20 százalékkal drágábban, 768 ezer forintért.


Ez jellemző a megyeszékhelyekre


Jelentős a különbség a megyeszékhelyeken is. A korszerűsítendő lakóingatlanokat 320 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették a tulajdonosok, a felújított társaikat pedig 417 ezer forintért, vagyis utóbbiak 30 százalékkal voltak drágábbak.


Ezt tedd, ha ingatlant adsz, vagy veszel


Amennyiben te is ingatlant keresel vagy vásárolnál, azt ajánljuk, tájékozódj a lehető legtöbb forrásból! Figyeld a híreket, az újdonságokat és a szakmai információkat. A döntésed bármelyik szakaszában szeretettel várjuk a megkeresésed, ha tapasztalt szakmai véleményünkre és támogatásra van szükséged, szívesen segítünk neked!


Szabó Nikoletta

Telefonszám: +36 30 823 3780

Viola Eszter

Telefonszám: +36 30 823 3780


Paszterkó József


Telefonszám: +36 20 577 3191


Plangenauer László


Telefonszám: +36 30 871 1166

2021.04.13.

Global Cégcsoport


Comments


bottom of page