top of page

Teljes támogatással lehet napelemrendszert szereltetni

Ha szeretnél napelemek felszerelésével spórolni az otthoni számlákon, akkor itt az ideje, hogy cselekedj! Ugyanis 2021 december 6-tól 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni lakossági napelemes rendszerekre és fűtési rendszerek elektrifikálására az Otthon melege program 2021 pályázatban.


A támogatás összege 2,9 millió forinttól 11,3 millió forintig terjed. Az egy főre számított jövedelmi korlát összege 4.850.000 forint, azaz az egy főre jutó nettó jövedelem 0 és 4.85 millió forint közé esik.


A napelem-támogatás igénybevételének feltételei:


A támogatásra bárki pályázhat, aki az adott ingatlanban tulajdonnal vagy résztulajdonnal rendelkezik.


Továbbá amennyiben a pályázó nagykorú magánszemély, és megfelel az alábbiaknak:

  • magyar adóazonosító jellel rendelkezik,

  • természetes, magánszemély

  • megfelel a jövedelmi előírásnak, azaz jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik. Ehhez csupán a pályázatot benyújtó tulajdonost kell figyelembe venni

  • Egy személy csak egy ingatlanra nyújthat be támogatást, illetve ugyanazon ingatlan/albetét esetén csak egy pályázat kapcsán nyújtható támogatás.

Átadott napelemes rendszer a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben
Átadott napelemes rendszer a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben

A pályázatok elbírálásánál a pályázók pontokat kapnak, ami hozzáadódik a bírálás során kapott pontokhoz:


1. az ingatlanban 2021. augusztus 30-án állandó lakcímmel rendelkező 18. életévüket be nem töltött személyek száma:

  • nincs gyermek: 1 pont

  • 1 gyermek: 2 pont

  • 2 gyermek: 3 pont

  • 3 vagy több gyermek: 4 pont

2. az ingatlan, amire a támogatást kívánják kérni, fekvése szerinti járás fejlettsége a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet 2. számú melléklete alapján:

  • nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont

  • csak kedvezményezett járás: 2 pont

  • csak fejlesztendő járás: 3 pont

Mekkora a pályázaton elnyerhető összeg?

Az elnyerhető támogatás a napelem tetőre szerelésekor legfeljebb bruttó 2,9 millió forint lehet, a komplexebb cél esetén legfeljebb bruttó 11,3 millió forint.

Hányan részesülnek a támogatásban?


A támogatásban várhatóan 34 ezer 920 család részesül, és ebből a komplex fejlesztési célra várhatóan 11 ezer 600 család kap majd pénzt. A pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani.


A pályázat december 6-tól nyílik meg Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezt követően a többi területen december 13-tól, 20-tól és 27-től lehet pályázni.

Mosonmagyaróvári munka napelem felszereléssel
Mosonmagyaróvári munka napelem felszereléssel

Mikre érdemes odafigyelni a napelemes pályázatnál?


Érdemes a pályázat szabályzatát alaposan elolvasni, ugyanis sok műszaki-technikai kérdés is van benne. Ott, ahol például a nyílászárók több, mint fele korszerű, vagy nem megfelelő a tető tájolása, illetve műszaki állapota napelemfelszerelésre, nem nyújthatóak be pályázatok.


A Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva nevű pályázat benyújtásának menete


A pályázati adatlapot a napelem.palyazat.gov.hu oldalról lehet letölteni. Minden az adatlapon látható adat megadása kötelező. A pályázat akkor került benyújtásra, ha kitöltötték az adatlapot, a csatolták a nyilatkozattételt, és a szükséges dokumentumokat, majd véglegesítették a pályázatot.

Ha ezeket megismerve eldöntötted, hogy napelemet vásárolsz és igénybe veszed a támogatást szólj nekünk! Bármilyen kérdésed van a témában, keress minket!

Személyesen, telefonon és e-mail-ben is szeretettel és szakértelemmel várunk!


A támogatás nem fed le minden napelemmel kapcsolatos tevékenységet. Az alábbi 2 esetben igényelhető:

  • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése

  • Tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Napenergiát gyűjtő és átalakító rendszert szereltünk fel Darnózseli településen is
Napenergiát gyűjtő és átalakító rendszert szereltünk fel Darnózseli településen is

Az alábbi célokra nem lehet benyújtani a pályázatot:

  • teljes társasház korszerűsítésére, így társasház esetében a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására.

  • a pályázat benyújtásának időpontjában már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére, korszerűsítésére. Ez alól az az eset kivétel, ha fűtéskorszerűsítés az igénylés célja a támogatásban részesíthető kapacitáshatárig, vagy fűtéskorszerűsítés igénylése esetén hőszivattyú, vagy fűtőpanelek kapacitásnövelése, korszerűbb típusra történő cseréje.

  • ugyanazokra a munkákra, melyeket a jelen pályázatban megjelölt támogatható tevékenységekkel azonos tartalommal végeztek el és a korábbi pályázatban megvalósított beruházás átadás-átvétele a jelen pályázatban szereplő beruházás megvalósítását megelőző 10 évben történt meg.

  • már lecserélt fűtőpanelt nagyobb teljesítményűre cserélni, vagy már létesített napelem kapacitását növelni ennek a támogatásnak a keretében.

  • a hálózatra nem kapcsolódó, szigetüzemben működő napelemes rendszerek telepítésére, illetve talajra telepített napelemes rendszer kialakítása kapcsán.

Szakértőink segítenek abban, hogy a helyzetednek megfelelő szolgáltatást és terméket találjuk meg neked!


Ha kíváncsi vagy, milyen munkákat adtunk már át, kattints ide:




Anyagunk megírásához az alábbi cikkekben szereplő információkat is felhasználtuk:




2021.11.30.

Global Cégcsoport




bottom of page