top of page

Hogyan érdemes kivitelezőt keresni a napelemes rendszer telepítésére?


Gyakorlatban teszteltük a napelemes piacot, nagyon eltérő árak és ajánlatok érkeztek vissza hozzánk az elküldött igényekre válaszolva. Anyagunkból kiderül, hogyan érdemes napelemes rendszer telepítésébe kezdeni. Arról is írunk, milyen hibákat kell mindenképpen elkerülni.


Hutvágner Attila, a GGE Solar Kft. projekt koordinátora térképezte fel a napelemes piacot.


Júliusban kértem napelemes rendszerre árajánlatokat a saját, Győr-Moson-Sopron megyében, Dunakiliti településen található házunkra egy hazai napenergiával foglalkozó szövetség weboldalának segítségével. A házunkat árnyékhatások érik, ezért is esett a választásom az optimalizált rendszerre, amelyet SolarEdge inverterrel, Canadian Solar panelekkel, 4000 kWh éves fogyasztásra kértem. A szakmai oldal minden olyan céghez kiküldte az adataimat és igényeimet, akik kapcsolatban állnak vele. Minden olyan információt és-, igényt megadtam, ami fontos lehet a telepítés szempontjából.

Arra voltam kíváncsi, hogy az ország mely részeiről kapok ajánlatokat. Az is érdekelt, hogy egy-egy cég milyen árat mond az általam megadott igényekre.
Összefoglaltuk, hogyan érdemes napelemes rendszer telepítésébe kezdeni
Összefoglaltuk, hogyan érdemes napelemes rendszer telepítésébe kezdeni

A házunkon egyébként már hónapok óta üzemel egy 5,28 kWp-es SolarEdge napelemes rendszer, aminek a termelésével teljesen meg vagyok elégedve.


Az adatok megadása után 10 perccel már meg is kaptam az első ajánlatot. Aztán jöttek egymás után, sorban a többiek. Egy hét alatt több mint 15 cég keresett meg. Volt, aki telefonon hívott, többször is. Volt, aki udvariasan felhívta a figyelmemet arra, hogy előfordulhat, hogy a levelezőrendszerem spam mappájába érkezik meg az ajánlat. Kaptam egy és 21 oldalas ajánlatot is. Sajnos olyan anyag is érkezett, amiben az általam kért inverter típus nem szerepelt.


Az árakat tekintve nagy volt a szórás az árajánlatok között. Több 100 ezer forintos különbségeket jegyezhettem le. Az árképzésen kívül adott volt még egy fontos a kérdés:


Vajon megbízhatok-e egy olyan cégben, aki látatlanban ad árajánlatot 300 kilométeres távolságról?


Ugyanis egy több millió forintos beruházás előtt nagyon fontos a helyszíni felmérés. Több olyan összetevője van egy napelemes rendszernek, amit távolról nem lehet diagnosztizálni, mert Google térkép alapján nem elég tervezni. Egyébként jól látszik a házunkon a 16 panel. Ez azt bizonyítja, hogy egyik cég sem kereste fel a térképen a házunkat, vagy nem vette figyelembe a látottakat, már ha egyáltalán terveznek. A másik fontos szempont a napelemes rendszer megvalósításának utánkövetése. Mi a Global Cégcsoport napelemes vállalkozásánál, a GGE Solar Kft-nél minden, általunk telepített rendszert folyamatosan monitorozunk. Az én feladatom többek között ez is, így pontosan tudom, hogy nem lehet mindent távolról megoldani. Amennyiben egy ügyfél mégis tőle távoli kivitelező céget választ, akkor ott problémás lehet a kiszállás. Sajnos több olyan ügyféllel is találkoztam már, akik nem érik el a telepítőt, pedig csupán jelszóváltoztatásról lenne szó egy-egy router beállítása során.


Ez alapján válasszunk napelemes rendszerünkhöz kivitelező céget:


Azt gondolom, hogy a személyes ajánlások és a lokalitás után az információk lekérése a legfontosabb. Ma már minden céghez találunk adatokat, könnyen tudunk róluk információt szerezni. Ugyanígy a rendszer összetevőiről is mélyrehatóbban tudunk tájékozódni. A különböző márkák között is vannak jók és még jobbak. Vannak piacvezetők. Érdemes annak is utánanézni, hogy egy-egy inverter márka miért is piacvezető és miért drágább, mint a többi. Miért biztonságosabb az egyik és miért kevésbé a másik? A termelést tekintve is rengeteg befolyásoló tényező van – tető, árnyék stb. -, melyeket távolról nem lehet felmérni. Ezt csak személyesen lehet elvégezni.


A saját tapasztalat a legjobb ajánlás


A GGE Solar Kft-vel ügyfélként kerültem kapcsolatba még a tavalyi évben. A rendszerünk kivitelezése előtt többször találkoztunk és személyesen konzultáltunk a cég munkatársaival. A kivitelezés zökkenőmentesen és precízen zajlott, a telepítő csapat profin dolgozott. A rendszerünk pedig, - amit tudatosan túlméreteztünk - a fogyasztásunk lefedésével szépen teszi a dolgát.

16 darab panel került fel két tetősíkra a keleti és a déli oldalra megosztva. Egy SolarEdge 5K-s inverter alakítja át az egyenáramot váltóárammá. A telepítéssel a csapat 1 nap alatt végzett. A fenntartási feladatokat tekintve az érintésvédelmi felülvizsgálatot 2 évente kell elvégezni, tisztítani pedig igény esetén szükséges.

Amennyiben téged is érdekel egy személyre, igényedre és helyszíni felméréssel megvalósított napelemes rendszer, keress minket itt:



2021.08.02.

Global Cégcsoport

101 views0 comments
bottom of page