top of page

Választható marad a szaldós elszámolás a támogatással épült napelemrendszerekre

Július 1. után is szerződhetnek szaldós elszámolásra azok a napelem-tulajdonosok, akik otthonfelújítási támogatást vesznek igénybe a rendszer kiépítéséhez. A döntés várhatóan újabb lökést az elmúlt években rekordokat döntögető napelemes piacnak.


Óriási átalakulásra készült július 1-től a hazai napelemes szektor. Megszűnt volna az állami támogatás és a szaldós elszámolás kombinálásának a lehetősége. Akik igénybe akarták venni az otthonfelújítási programot vagy más állami segítséget, azok csak a kedvezőtlenebb megtérülési mutatókat kínáló bruttó elszámolással szerződhettek volna az áramszolgáltatóval.


Néhány napja tettük fel a kérdést a blogon arról, hogy Aggódjanak a napelem-tulajdonosok a bruttó elszámolás miatt?


Azóta gyökeresen megváltozott a helyzet, és szerencsére a kedvező irányba:


A 377/2021. (VI. 30.) Kormányrendelet az otthonfelújítási hitel bevezetése érdekében egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet és a családok otthonteremtésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 183/2021. (IV. 16.) Korm. rendelet egyes rendelkezéseinek hatályba nem lépéséről elnevezésű rendelet 2021. június 30-án, szerda késő este jelent meg Magyar Közlönyben.

az, aki megfelel a program feltételeinek, akár 3 millió forintnyi állami utófinanszírozást igényelhet az otthonára telepített napelemes rendszerhez, emellett pedig a szaldós elszámolást is választhatja.
az, aki megfelel a program feltételeinek, akár 3 millió forintnyi állami utófinanszírozást igényelhet az otthonára telepített napelemes rendszerhez, emellett pedig a szaldós elszámolást is választhatja.
Ennek értelmében az otthonteremtési támogatás nem fog kizáró oknak számítani. Vagyis az, aki megfelel a program feltételeinek, akár 3 millió forintnyi állami utófinanszírozást igényelhet az otthonára telepített napelemes rendszerhez, emellett pedig a szaldós elszámolást is választhatja. Erre jelen állás szerint másfél évük van a beruházóknak, az otthonfelújítási támogatás ugyanis 2022. december végéig kérhető.

Az előnyök és a feltételek


„A szaldós megoldás előnye abban rejlik, hogy a napelemek termelési csúcsain a villamosenergia-hálózatba feltöltött energiát ugyanazon az áron vásárolja meg a szolgáltató, mint amennyibe a termelési hullámvölgyekben a konnektorból vételezett áram kerül. Évente egyszer olvassák le a villanyórát és csak a különbözetet kell kifizetnie a tulajdonosnak – vagy ha többlete van, visszaigényelheti az áramszolgáltatótól. Így egy jól méretezett napelemes rendszerrel nullázni lehet a villanyszámlát. Ezzel szemben bruttó elszámolásnál az áram átvételi ára alacsonyabb, mint az eladási, így a megtakarítás átlagosan 60 százalék körül alakul – mondta Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője.

A napelemes rendszert építők körében egyértelműen a szaldós megoldás volt a népszerűbb. Az első negyedévben a szigorítás miatt komoly roham indult a napelemes cégeknél, hogy a júliusi határidőig elkészüljenek a beruházások és időben le tudjanak szerződni az áramszolgáltatókkal. A mostani döntés, ha hasonló rohamot nem is, piaci élénkülést mindenképpen hozhat.

Kujáni Péter tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban komoly bizonytalanság volt a napelemes szektorban a cégek és a vevők részéről egyaránt. Mivel a bruttó elszámolás pontos feltételei tisztázatlanok maradtak, ezért sokan kivártak, inkább elhalasztották a beruházást. Más családok pedig a tavaszi roham idején csúsztak le a lehetőségről a napelemes cégek túlterheltsége miatt. Várhatóan ők a következő hónapokban megjelennek majd a piacon. Ez pedig kedvező hatással lesz a hazai megújuló energiatermelés évek óta stabilan növekedő mutatóira.


A témával kapcsolatban a GGE Solar Kft. ügyvezetője, Gyárfás András is nyilatkozott:


  • A szakember szerint az éves szaldó elszámolás kedvező feltételei miatt biztosan újra sokan megfontolják a napelemes beruházást.

  • Az 50 százalékos támogatással így a napelemes rendszerek megtérülési ideje is a felére csökken, ami így akár 5-7 év is lehet.

  • Az általunk forgalmazott termékek mindegyike hosszabb garancia idővel rendelkezik, így egy biztonságos és gyorsan megtérülő beruházásról beszélhetünk.


Érdemes tehát megfontolni a napenergia telepítését, aminek teljes folyamatát végigvisszük a tervezéstől az átadásig - mondta a szakember.


Amennyiben te is napenergiára váltanál és csökkenteni szeretnél a háztartásod működtetési költségén, keress minket az alábbi elérhetőségeken:+36 30 478 4574


2021.07.01.

Global Cégcsoport


49 views0 comments

Comments


bottom of page