top of page

Inkább az olcsóbb ingatlanokra volt nagyobb az igény a koronavírus-járvány második hulláma előtt

Visszakapaszkodtak a használt lakásárak az előző év harmadik negyedévében a tavaszi esés után. 2020 második negyedévben a járvány miatt bekövetkezett több mint 4 százalékos szintű árcsökkenést július és szeptember között 5 százalékos drágulás követte az előzetes hivatalos adatok szerint. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból arra lehet következtetni, hogy 2020 harmadik negyedévében bekövetkezett áremelkedés elsősorban az olcsóbb településeken történt adásvételeknek köszönhető.


Az ingatlan.com árkörképéből az derült ki, hogy januárban az eladott fővárosi, valamint a kisvárosokban és a községekben található lakások és családi házak átlagos négyzetméterára 2-19 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A megyei jogú városokban viszont 2 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár.


Stagnálás és árcsökkenés jellemzi lakáspiacot


Igaz, a járvány miatt a múlt év második negyedévében látható szinthez képest némi emelkedés történt - derült ki a portál elemzéséből, amely a KSH hivatalos, a 2020-as év harmadik negyedévére vonatkozó előzetes adatai, valamint a januárban eladott lakások hirdetései alapján az árak alakulását mutatta be.


A meghirdetett ingatlanok alacsonyabb áron találtak új gazdára 2021. januárjában, mint egy évvel azelőtt
A meghirdetett ingatlanok alacsonyabb áron találtak új gazdára 2021. januárjában, mint egy évvel azelőtt

Feljebb jöttek a mélypontról


A KSH használtlakás-árindexe a 2020 harmadik negyedében 0,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez lényegében stagnálást jelent, ugyanakkor a második negyedévhez képest 5 százalékkal emelkedtek az árak. A KSH előzetes adatai alapján ebben az időszakban viszont a korábbinál több adásvétel történt az olcsóbb lakásárakkal rendelkező településeken. Intenzív átalakulás van a lakáspiacon, mivel a fővárosi árak a megfizethetőbb tartományba sorolódnak vissza. A többi településen jobban kitart a lakáspiaci lendület - mondta.


Mennyivel csökkentek a hirdetésekben a négyzetméterárak?


Az ingatlan.com elemzése szerint a kisebb városokban komoly mértékben, 19 százalékkal 306 ezer forintra csökkent a négyzetméterár. A községekben 4 százalékkal 205 ezer forintra mérséklődtek az árak. Bár a megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterárak 2 százalékkal 384 ezer forintra nőttek. ám a szakértő szerint ez minimális drágulásnak, inkább stagnálásnak felel meg.


Népszerűbbek lehetnek a kisebb települések


Az ingatlan.com szakértője rámutatott arra, hogy 2021 elején több kedvezmény és támogatás is megjelent az otthonteremtési programban. Ez lendületes évkezdést eredményezett a lakáspiacon, de a forgalom leginkább a kisebb településeken élénkülhet. A nagyvárosok agglomerációs övezetei az alacsonyabb áraiknak köszönhetően eddig is népszerűek voltak, ám a koronavírus járvány utóhatásai miatt, mint amilyen a távmunka terjedése és a zöldebb környezet, még felkapottabbak lehetnek.


Ezért is érdemes hozzánk fordulni, mert az ingatlanpiaci változásokat nyomon követve tudjuk nektek a legjobb ajánlatokat megmutatni. Ráadásul az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó összes tevékenység és feladat elvégzésében segítünk!


2021.02.01.

Global Cégcsoport


22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page