top of page

Az otthonteremtési program újdonságaival jól indul az év

Az otthonteremtési program egyik pontjaként január elsejétől 27-ről 5 százalékra lecsökkent az új építésű ingatlanok áfája. Ráadásul ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetni azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszik az új építésű ingatlan vásárlásához. Vagyis akik mostantól, csokkal új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építtetnek, azoknak egyáltalán nem kell áfát fizetniük.


Új év, új lehetőségek a magyar családoknak, indul Magyarország eddigi történetének legnagyobb otthonteremtési programja – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint. A közösségi oldalán Novák Katalin úgy fogalmazott:


A PROGRAMMAL AZ A CÉL, HOGY MINDENKINEK BIZTOS FEDÉL LEGYEN A FEJE FÖLÖTT.

A tárca nélküli miniszter kiemelte, azt szeretnék, hogy Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni gyermekeiket a családok.


Az otthonteremtési program újdonságaival jól indul az év a Global Cégcsoportnál.
Az otthonteremtési program újdonságaival jól indul az év

Sok kedvezmény új építésű házak esetén


Az otthonteremtési program egyik pontjaként január elsejétől lecsökkent az új építésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra. Ráadásul, ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetni azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszik az új építésű ingatlan vásárlásához. Vagyis akik mostantól, csokkal új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építtetnek, azoknak egyáltalán nem kell áfát fizetniük – fogalmazott Novák Katalin. Továbbá az illetéket is elengedik azok számára, akik csokkal vásárolnak akár új, akár használt ingatlant.


Felújításra is lehet igényelni


Szintén január elsejével elérhető az otthonfelújítási támogatás is, amit Novák Katalin még 2020. október közepén jelentett be. A legújabb állami családtámogatást azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni.


A TÁMOGATÁS A FELÚJÍTÁSI KÖLTSÉGEK FELÉT, legfeljebb 3 MILLIÓ FORINTOT TÉRÍT VISSZA UTÓLAGOSAN.

Ehhez február elsejétől hozzátehető egy otthonfelújítási kölcsön is. Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy kifizessék az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidőre felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.


Generációk együttélése


Ezen kívül támogatják a többgenerációs otthonok létrehozását is – mondta Novák Katain, kifejtve: ez a tetőtér-beépítéshez nyújtott csok formájában adott támogatás. Mostantól a csok teljes összegét igénybe vehetik azok, akik egy otthon tetőterét beépítik, ahová beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló pár, és ott saját külön bejáratú, saját tulajdonú ingatlant hoznak létre.


EZ A TÁMOGATÁS HÁROM GYERMEK VÁLLALÁSA ESETÉN 10 MILLIÓ FORINTOS, KÉT GYERMEKNÉL 2,6 MILLIÓ FORINTOS, EGY GYERMEKNÉL 600 EZER FORINTOS VISSZA NEM FIZETENDŐ SEGÍTSÉGET JELENT.

Ráadásul két gyermeknél 10 millió forintos, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a csok tetőtér-beépítésre felhasznált támogatása mellé. Január elsejétől újdonságot jelent, hogy 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik – írja az MTI közleménye alapján az Index. Tehát, akik építkeznek, azokra nem az áfa elengedésének szabályai vonatkoznak, hanem 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfatartalmat. Fontos újdonság, hogy a közjegyzői díjnak is plafont szabnak azok számára, akik csokkal vásárolnak ingatlant.


Keress minket, segítünk a támogatások ügyintézésében! Személyre szabott adatelemzés alapján találjuk meg a legjobb megoldást a te helyzetedre is! Szeretettel várunk az elérhetőségeinken:


Global Irodaház Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos út 16.

Ügyfélszolgálatunk telefonszáma: +36 30 823 37 80 E-mail címünk: info@legjobbalkusz.hu


vagy itt:2021.01.06.

Global Cégcsoport


206 views0 comments

Comments


bottom of page