top of page

Dupláztak a Pesten kívüli megyék a használt ingatlanok piacán

Jelentős az átalakulás az országos lakáspiacon: nagyot erősödött a fővároson és Pest megyén kívüli lakóingatlanok iránti kereslet. A Közép-Magyarországon kívül található 18 megyében a használt ingatlanokra érkező érdeklődések száma az idei év első 4 hónapjában megduplázódott az 5 évvel ezelőtti szinthez képest.


Az Ingatlan.com becslése szerint idén áprilisban 11 ezer 250 lakóingatlan cserélhetett gazdát az országos piacon. Ez 90 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi - a kijárási korlátozások miatti - alacsony szintet, de 15-20 százalékkal elmarad a 2 évvel korábbitól.


A hivatalos adatokból az is látszik, hogy 2020-ban a járványhatás miatt lassulás jellemezte a piacot. A lakás adásvételek száma például 140 ezer alá csökkent az egy évvel korábbi 157 ezerről. Az eladott lakóingatlanok átlagára pedig 300 ezer forinttal 18,3 millió forintra csökkent.

Az idén azonban a járványhatás visszaszorulásával élénkülés jöhet, főként a tranzakciók száma emelkedhet. Jelentősebb, a korábbi éveket jellemző rendkívüli drágulásra azonban országos szinten nem lehet számítani.

A járvány előtti szintet még nem érte el a lakáspiaci forgalom, de a tavalyi szintet bőven felülmúlta áprilisban - derült ki a portál legújabb elemzéséből, amely bemutatja az idei tendenciákat, valamint a hivatalos adatok alapján ismerteti a lakáspiac tavalyi bizonyítványát is.

Sokan napelemmel, saját épületben, nagyobb térben élve képzelik el az álomotthonukat
Egyre növekszik a kereslet a vidéki ingatlanok iránt Magyarországon

Átalakulás és jelentős erősödés a fővároson kívül


A portál becslése szerint áprilisban 11 250 ezer használt lakás és ház cserélhetett gazdát energiatanúsítványok, a feladott ingatlanhirdetések és regisztrált érdeklődések alapján. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője így vélekedett a helyzetről:


“Bár ez nagyon jelentős, 90 százalékos növekedést jelent a múlt év áprilisához képest, de a bővülés elsősorban az alacsony bázisnak köszönhető. Tavaly áprilisban ugyanis a kijárási korlátozások miatt nagyon visszaesett a forgalom. Ugyanakkor a 2019 áprilisi szinttől még kevesebb mint 20 százalékkal elmarad a mostani forgalom. Idén áprilisban több mint 300 ezer érdeklődés érkezett eladó használt lakásokra és házakra, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők pedig 37 ezer ingatlant hirdettek meg eladásra.”A portál elemzéséből az is látszik, hogy jelentősen átalakult a forgalom az elmúlt 5 év során. Ennek eredményeként jelentősen erősödött a fővároson és Pest megyén kívüli lakáspiac.

2021 első 4 hónapjában a 18 érintett megyében eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt érdeklődők száma 99 százalékkal volt magasabb, mint 2016 első 4 hónapjában. Ráadásul idén az összes érdeklődő 43,5 százaléka keresett használt lakóingatlant Közép-Magyarországon kívül, szemben a 2016 egészére vonatkozó 29,4 százalékos aránnyal.

A főváros súlya a tavalyi adásvételekben is csökkent. Tavaly már csak minden hatodik lakás cserélt gazdát Budapesten, a többi eladás az ország más részein történt.


Így mozogtak az ingatlanárak


A szakember azt is elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint a múlt évben az árak korábbi évekre jellemző dinamikus emelkedése jelentősen lassult. Szerinte ez a folyamat egyébként nem kizárólag a járványhatás számlájára írható, mert már 2019 második felében elkezdődött. A lakáspiacról szóló legújabb hivatalos adatok alátámasztják azt, hogy 2020 fordulatot hozott a használt lakások piacán.

A korábbi éveket jellemző két számjegyű éves drágulástól elbúcsúzott a piac, az áremelkedés üteme 3 százalékra csökkent.

A múlt évben az eladott használt lakások átlagára 18,3 millió forintot tett ki, ez 300 ezer forinttal elmarad az egy évvel korábbitól. Az új lakásoknál viszont 10 százalék körüli éves áremelkedést mutat a tavalyi statisztika. Az előzetes adatok alapján 2020-ban összesen közel 113 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, szemben a 2019-es évvel, amikor összesen 157 ezer. Balogh László szerint a tavalyi adásvételek száma a végleges adatok szerint 130 ezer körüli értéket mutathat majd.


Élénkülést hoz az enyhülés az ingatlanpiacon


“Bár a koronavírus-járvány miatt még mindig kézzelfogható a bizonytalanság a lakáspiacon, ám az oltási programnak és a fokozatos enyhítéseknek köszönhetően javulhat a vásárlói bizalom. A gazdaság újraindulása pedig élénkülést eredményezhet az adásvételek számában.” Az idei évben az állami lakásprogram új elemei: többek között
valamint a korábbi években is elérhető kedvezmények mellett az járvány alatt elhalasztott költözések és a lakásvásárlások is segíthetik az élénkülést.


Az ingatlan.com előrejelzése alapján a következő időszakban elsősorban Budapesten kívül több adásvétel várható. Ám jelentősebb, a korábbi évekre jellemző lakásdrágulásra általánosan nem lehet számítani a lakáspiacon. Ezzel együtt azért lehetnek olyan térségek - elsősorban a nagyvárosok kertvárosi vagy agglomerációs övezetei, illetve a balatoni régió és egyéb üdülőövezetek - ahol a kiugró kereslet miatt az átlagosnál nagyobb áremelkedés is lehetséges.


Szeretnéd, ha segítenénk megtalálni az otthonodat?

Keress minket, online és telefonon egyeztetjük a részleteket és a teendőket, és már indítjuk is a folyamatot, aminek a végén boldogan, energiát megkímélve költözhetsz be az új otthonodba!

A témában korábban írt cikkünket ide kattintva olvashatod el:


Keresd szakértőinket itt:


Szabó Nikoletta

Telefonszám: +36 70 773 0768


Viola Eszter

Telefonszám: +36 20 283 2136


Paszterkó József

Telefonszám: +36 20 577 3191


Plangenauer László

Telefonszám: +36 30 871 1166


Még több ingatlan érdekel? Nézd meg itt a választékot:


2021.05.04.

Global Cégcsoport

Comments


bottom of page