top of page

Felforrósodhat az új lakások piaca a csökkentett áfa miatt

Új lendületet kaphatnak a lakásépítések az ismét bevezetendő kedvezményes, 5 százalékos lakásáfának köszönhetően. A gazdaságvédelmi akcióterv és a korábban bejelentett otthonteremtési program részét képező intézkedés alapján 2022 végéig ismét 5 százalékos áfatartalommal lehet értékesíteni az addig elkészült új lakásokat.

Az idei évben folyamatosan csökkenő építési kedv ellenére lesz mit megépíteniük az építési vállalkozóknak, de a bejelentés szinte az utolsó pillanatban érkezett – írta az Ingatlan.com elemzése. Az anyag szerint visszatérhet az elmúlt 4 évben tapasztalt lakásépítési lendület az ismét életre hívott kedvezményes, 5 százalékos lakásáfának köszönhetően. A portál a legfrissebb miniszterelnöki bejelentés kapcsán vizsgálta meg az intézkedés újlakás-piacra gyakorolt hatásait több mint 5700 új ingatlan hirdetése alapján.

Egyszer már bevált, de megint nagy szükség volt rá

2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs. Ez nem csak a lakásépítési kedvet erősítette meg az országban, de a megépült lakások száma is megháromszorozódott.

2015-ben 7612 új lakást adtak át, 2019-ben pedig több mint 21 ezer lakás épült. A korábbi évek lendülete azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt. A kiadott építési engedélyek számának csökkenése alapján arra lehetett számítani, hogy 2021 után a korábbinál jóval kevesebb lakás épülhet.

A nagyvárosokban elinduló rozsdaövezeti programban már eddig is 5 százalékos áfakulccsal számolhattak a beruházók. Ám ez leginkább csak a budapesti építkezéseket segítette - mondta a portál vezető gazdasági szakértője. Balogh László úgy vélekedett, hogy a legújabb bejelentés az országban épülő valamennyi lakásra vonatkozik. Így a családi házak és az eladási céllal társasházi lakások építése is új lendületet kaphat – közölte.


Az új lakások építése komoly támogatást kap az áfacsökkentés bevezetésével
Az új lakások építése komoly támogatást kap az áfacsökkentés bevezetésével

Már most több milliós árcsökkenést jelent

A portál szakértője szerint a kedvezményes lakásáfa árakra gyakorolt hatása attól is függ, hogy mennyire növekszik az új lakások kínálata, és a vevők milyen arányban vásárolnak saját vagy befektetési célra. Azok a vásárlók, akik az elmúlt időszakban 27 százalékos áfakulccsal vettek új lakást, már most több millió forintos árcsökkenésnek örülhetnek. A 2020-ban történt áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte a vevőktől az előszerződésekben. Az áfacsökkentés miatt viszont így a vevők jóval kevesebbet fizethetnek ezekért az ingatlanokért - mondta Balogh László.

Az ingatlanos portál kalkulációja szerint egy nettó 40 millió forintos ingatlan bruttó vételára 27 százalékos áfával eredetileg 50,8 millió forint lett volna. Amennyiben viszont 2022 végéig befejeződik az építkezés, akkor a vevőknek csak 42 milliót kell fizetni érte, ami majdnem 9 millió forintos árcsökkenést jelent. A szakértő hozzátette, hogy a most futó építkezések egy részében már 2018 novemberében rendelkezésre állt a jogerős építési engedély, így azokat 2023-ig már eredetileg is 5 százalékos áfakulccsal lehetett értékesíteni.

Új egyensúlyra számítanak a használt lakások piacán is


A portál adatai alapján Budapesten négyzetméterenként átlagosan 872 ezer forintot kérnek az eladók az új lakásokért és házakért. A közel 3 ezer ingatlant tartalmazó fővárosi újlakás-kínálat egy jelentős részében még 5 százalékos áfakulccsal számoltak az eladók, így 20 százalékos árcsökkenés nem várható. Azonban a nagyvárosi új ingatlanok drágulásának véget vethet az általánosan alkalmazható kedvezményes lakásáfa.

A magyar fővároson kívül Kecskeméten kínálják legdrágábban eladásra az új lakásokat és házakat, itt 680 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Debrecen a bronzérmes négyzetméterenként 612 ezer forintos átlagárral. Balogh László az árakkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogyha az eladó új lakásokat sikerülne a lakosság által megfizethető ársávba terelni, az a használt lakások piacán is új egyensúlyt hozhat, akár árcsökkenés formájában is. A szakértő szerint a megfizethetőbb áraknak azért lehet jelentősége, mert ezek ismét piacra hívnák azokat a vevőket, akik az elmúlt évek lakásdrágulása miatt onnan kiszorultak.

Paszterkó József, a Global Cégcsoport értékesítési vezetője az alábbiakkal egészítette ki a sajtóhírt:

Az 5 százalékos áfa visszavezetése örvendetes és helyes döntés. Nagyon vártuk már ezt a bejelentést. Számítottunk rá, hogy a kormány reagálni fog azokra a számokra, amiket mi már hetek-hónapok óta láttunk és érzékeltünk a végpontokon.

A döntésnek köszönhetően normalizálódhat majd a piac, illetve azok, akik az áfával növelt árak miatt kivárásra játszottak, „visszatérhetnek a táncba”. Befejezhetik a projektjüket, amit már az első megkeresésükkor pontosan megterveztünk nekik. A döntés némileg át fogja rajzolni az új lakások térképét: lesz olyan terület, ami fel fog értékelődni és keresettebb lesz, mint volt az elmúlt időszakban. Továbbá lesznek olyan projektek, amik értékesítésénél több, extra haszonérvre lesz majd szükség.

Ki kell emelni a fiatalok helyzetét. Ők többszörösen jó pozícióba kerülhetnek. Az áfa helyzetre fókuszálva: ha hajlandóak több lépcsőben megvalósítani az ingatlantervüket, akkor a mostani áfacsökkenésnek köszönhetően extra profittal fogják tovább értékesíteni a most vásárlandó – kisebb árú ingatlanjukat – egy nagyobb, akár családi házas céljuk érdekében.


A Global Cégcsoport szakértő csapata szeretettel várja és hívja azokat, akik ingatlanvásárlást terveznek, valamint kíváncsiak arra, hogy milyen pénzügyi lehetőségeik vannak arra, hogy megvalósítsák az elképzeléseiket. A független pénzügyi tanácsadás garantálja, hogy partnereink a piacon elérhető legjobb, legkedvezőbb ajánlatokat és termékeket vehessék igénybe.


Global Cégcsoport

2020.10.16.

28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page