top of page

Megfordult az új ingatlanok piaca: a legtöbben lakás helyett házat keresnek

Ahhoz, hogy az új lakások és házak árai fenntartható módon megfizethetőek legyenek, a kínálat bővülésére van szükség. A folyamat már elindult, részben a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhetően robbanásszerű bővülés látható az idén az új építésű lakóingatlanok piacán. A kínálat az egy évvel korábbit 55, a 2019-es szintet 81 százalékkal haladja meg.


Az építési kedv többéves csúcsra ugrott az év elején, több mint 2200 lakóépület kapott engedélyt. Április közepén a megyeszékhelyeken az új iker-, sor- és családi házak átlagos négyzetméterára 518 ezer forint volt, szemben az új társasházi lakások 611 ezer forintos árával. Budapesten az új házak négyzetméterét átlagban 726 ezer forintért kínálták eladásra, a lakások esetében ugyanez 915 ezer forintot tett ki.

Több alapvető fordulat körvonalazódik az új lakások piacán, amely nagyon erősen kezdte az idei évet

- derült ki az Ingatlan.com több mint 20 ezer hirdetés adatain és a hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből.


Jelentős kínálatbővülés és csúcsra jutó építkezési kedv


2021. április közepén több mint 7500 új építésű lakóingatlant kínáltak eladásra, ami az egy évvel korábbit 55 százalékkal, a 2019 szintet pedig 81 százalékkal múlja felül. Jól látszik az is, hogy az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. A portál adatai szerint az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző, az idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat.

Alacsonyabb négyzetméterár a házakért


A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László elmondta: “Az iker-, sor- és családi házak népszerűsége egyrészt azzal magyarázható, hogy a járványhatás miatt egyre többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba. Másrészt az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál.”


Ezzel a lakásépítési adatok is összhangban vannak, a hivatalos számok szerint az az év első 2 hónapjában több mint 2200 lakóingatlan kapott építési engedélyt, ami 2017 óta a legmagasabb szint. Összesen 1710 egylakásos épület, tehát lényegében családi ház kapott engedélyt, ami 4 éves távlatban szintén rekordot jelent.


Akár 40 ezer új lakóingatlan is meglehet egy évben


Balogh László szerint 2020-ban több mint 28 ezer lakás épült. Amennyiben a mostani trendek tartósan fennmaradnak, akkor 2023-24-ben akár 35 ezer új lakóingatlant adhatnak át Magyarországon, az évtized közepén pedig a 40 ezres szint is elérhető lehet.

Ez az új lakások és házak megfizethetőségének is a feltétele, mert a nagyobb kínálat növeli a piaci versenyt az árakban is. Hogyha több ingatlan épül fenntartható módon, a kivitelezők is nagyobb kapacitást tudnak kialakítani. Ez viszont olcsóbb építkezéseket és megfizethetőbb lakásárakat is jelent.

Amennyiben pedig kevés ingatlan épül magasabb költségszinttel, akkor az drágább új lakásokat eredményez. Ráadásul szűkebb kínálat esetén a kevesebb új lakást és házat drágábban is el lehet adni, ami viszont a használt ingatlanok áremelkedését is okozhatja.


1 millióhoz közelítő új lakás négyzetméterár Budapesten


Az elemzésből az is kiderült, hogy április közepén a fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 915 ezer forint volt, míg ugyanez az új iker, sor- és családi házaknál 726 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyeken az új lakások 611 ezer forintos négyzetméterárával szemben a házak 518 ezer forintos áron szerepeltek a kínálatban.


Ezt tedd, ha ingatlant adsz, vagy veszel


Amennyiben te is ingatlant keresel vagy vásárolnál, azt ajánljuk, tájékozódj a lehető legtöbb forrásból! Figyeld a híreket, az újdonságokat és a szakmai információkat.


Mosonmagyaróváron és Levélen is találsz szuper otthonokat, ezekről itt találsz részleteket:
A döntésed bármelyik szakaszában szeretettel várjuk a megkeresésed, ha tapasztalt szakmai véleményünkre és támogatásra van szükséged, szívesen segítünk neked!

Szabó Nikoletta

Telefonszám: +36 30 823 3780


Viola Eszter

Telefonszám: +36 30 823 3780


Paszterkó József

Telefonszám: +36 20 577 3191


Plangenauer László

Telefonszám: +36 30 871 1166


2021.04.13.

Global Cégcsoport


Comentários


bottom of page