top of page

Csak a biztosítás véd meg a szupercellák, a zivatarok és a jégesők károkozása esetén

Július második hétvégéjén óriási vihar csapott le az országra, ami több helyen is nagy károkat okozott a házakban, a növényekben és gépjárművekben. Sajnos a viharos időszaknak még nincs vége, nyaranta a jövőben még sűrűbben fordulhatnak elő extrém időjárási viszonyok. Ezért nagyon fontos az olyan lakás- és casco biztosítás megkötése, ami a lehető legtöbb értékedet védi viharkár esetén.


A 2021. július 9-én, pénteken érkezett hidegfront – a két héttel azelőtti ciklonhoz hasonlóan – nagy mennyiségű nedvességet és hűvös levegőt hozott magával. Ez berobbantotta a légkört, így ismét több szupercella alakult ki Magyarországon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett talajgenerátoros országos jégkármérséklő rendszer országszerte működött, azonban a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani.


A 2021. július 9-i hidegfront az idei év harmadik hőhullámát zárta le. Finnországtól az Alpokon át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig egy hullámzó frontrendszer húzódott, amelynek felhőzetéből többfelé alakultak ki záporok, heves zivatarok. Kelet-Közép-Európában egy megközelítőleg 800 kilométer hosszú zivatarlánc fejlődött ki, ami határainkon túl hatalmas, a magyarországinál jóval nagyobb károkat okozott, Csehországban halálos áldozatai is voltak a viharnak.

A természeti károk anyagi következményeitől óvhatod meg magad és az értékeidet, ha a számodra megfelelő biztosítás védelmét választod
A természeti károk anyagi következményeitől óvhatod meg magad és az értékeidet, ha a számodra megfelelő biztosítás védelmét választod

Magyarországon a légköri viszonyok ismét kedvezőek voltak a heves zivatarok kialakulásához.

Hét szupercella fejlődött ki: Sopron és Tata környékén, Baranya és Tolna megyében, Budapest északnyugati agglomerációjában, Dél-Pesten és Aggtelek környékén.

Az extrém időjárást jól jellemzi, hogy egy nap alatt közel 195 ezer villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei, szemben a két héttel azelőtti hidegfront érkezésekor mért 93 ezerrel. Az akkor fele annyi volt, mint addig az egész esztendőben összesen.


A jégképződés valószínűsége


A zivatar hevességét és ezáltal a jégképződés valószínűségét az mutatja, hogy a felhőben található jégszemek méretét jellemző úgynevezett dBZ érték milyen magasságban éri el a 45-öt. Amennyiben ez 3-4 ezer méteres magasságban mérhető, már jégveszélyes felhőről beszélhetünk. Minél magasabbra emelkedik, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Amint az a baranyai, a tatai és a budapesti szupercelláról készített animációban is látható, a 45 dbz érték 10 ezer méter, sőt esetenként 13 ezer méter magasságban volt mérhető.

Az előzetes adatok szerint 2021. július 9-én összességen 21 helyről érkezett jégbejelentés hazánkban. Jellemzően borsó és cseresznye nagyságú jég hullott, dió nagyságú jég főként Baranya, Fejér és Komárom-Esztergom megyében, illetve Budapesten és Pest megyében fordult elő.

A NAK szerint egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők és a helyi szupercellák ellen nem lehet védekezni, ez utóbbiak ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. Viszont a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, mint amik a rendszer működtetése nélkül alakulnának ki.

Több helyen volt jégeső Magyarországon július második hétvégéjén
Több helyen volt jégeső Magyarországon július második hétvégéjén

2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. 2018-ban, a védekezés első évében már csak 22 ezer hektár, 2019-ben 37 ezer, 2020-ban – a szélsőséges időjárás ellenére – 32 ezer hektárnyi területre történt jégkárbejelentés. Míg 2015-2017 között – a rendszer indulása előtt – 84 százalék volt a jégkár aránya a zivatarkárokon belül, a védekezéssel érintett 2018-2020 közötti időszakban csupán 47.


Számítások szerint a jégkármérséklő rendszer minden évben több 10 milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, a lakossági, ipari, állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban.


Azonban nem nyújt teljes védettséget, ezért nagyon fontos, hogy gondolj a júliusihoz hasonló, szélsőséges időjárási esetekre is!


Keress minket, segítünk kiválasztani azt a szolgáltatást, ami a legjobban illik az igényeidhez és a lehetőségeidhez. Óvd meg az értékeidet, hogy nyugodtan aludj!



Várjuk a megkeresésed telefonon, e-mailben vagy személyesen az irodáinkban.


Mosonmagyaróváron keresd Böbét!


Nagy-Németh Erzsébet


Szakterületek: gépjármű felelősségbiztosítás, CASCO, lakásbiztosítás, vállalati biztosítások, vállalati költséghatékonyság, személyi hitel


Telefonszám: +36 30 823 3780


A gépjárműbiztosításokról szóló cikkünket ide kattintva tudod elolvasni.


2021.07.15.

Global Cégcsoport

12 views0 comments
bottom of page