top of page

Mire érdemes figyelned utasbiztosítás kötésekor?

Azáltal, hogy a világ országai enyhítenek a beutazási feltételeiken, egyre több a lehetőség külföldi nyaralásokat szervezni. A koronavírus helyzet előtt is erősen javasoltuk, de most különösen fontos, hogy utasbiztosítást köss. Összeszedtünk néhány, az utasbiztosításra vonatkozó fontos információt.


Miért köss utasbiztosítást?


Bármilyen külföldi utazásnál ajánlott utasbiztosítást kötni. Előfordulhatnak balesetek, váratlan egészségügyi problémák, amelyek jelentős kiadásokat jelenthetnek. És az Európai Egészségbiztosítási Kártya (a ,,kék kártya”) nem minden eseményre biztosít teljes fedezetet. Ráadásul a jelenlegi járványhelyzet miatt további bizonytalansági faktorok is megjelentek. Utasbiztosítással megkímélheted magadat azoktól a többletköltségektől és stressztől, ami egy ilyen problémával járna.

Az utasbiztosításhoz kapcsolódóan érdemes kiemelni a sztornóbiztosítást. Előfordulhat ugyanis, hogy az utazásodat még az indulás előtt kell lemondani betegség miatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy karanténba kerülés esetén nem biztos, hogy érvényes a sztornóbiztosítás. Illetve, ha mégis utaznál, de nem távoli országba, hanem gépjárművel megközelíthető helyre, akkor fontos, hogy ellenőrizd a gépjármű biztosítást. Ha pedig már előre azt tervezed, hogy a nyaralás alatt veszélyes sportot próbálsz ki vagy gyakorolsz, akkor járj utána, hogy a biztosítás fedezi-e az adott tevékenységet.

Tájékozódj az aktuális utazási helyzetről!


Érdemes utánanézni, hogy milyenek az aktuális utazási lehetőségek. Előfordulhat, hogy ugyan van mód egy adott országba utazni, azonban az nem javasolt. Ezen országok listáját itt olvashatod:


Járj utána, hogy mire vonatkoznak az utasbiztosítások!


Utazás előtt kiemelten fontos és érdemes utánanézni az utasbiztosítási lehetőségeknek. Például a K&H utasbiztosítása érvényes azokra az országokra, amelyek csak a koronavírus miatt tartoznak a nem javasolt térségek közé. Tehát ha ezekbe az országokba csak a COVID-19 miatt nem ajánlott utazni, akkor érvényes rájuk a bank utasbiztosítása. Előfordul azonban, hogy egyes biztosítók nem fedezik ezekben a ,,nem ajánlott” országokban a koronavírusos megbetegedésekkel járó költségeket.


Mi történik, ha a kiutazás alatt válik ,,nem javasolt” térséggé az ország?


Megeshet, hogy a célország a kiutazás előtt még nem tartozik a ,,nem javasolt” országok közé, de a kint töltött idő alatt történnek olyan események vagy megszületnek olyan döntések, amelyek hatására a helyszín már ilyen kategóriába esik. Kérdés, hogy ebben az esetben fizet-e a biztosító azért, ha nem tudunk a tervezett időben hazaérni, vagy szállást kell hosszabbítani, esetleg le kell mondani a hazautazást, illetve újra le kell foglalni az utat? Hiszen ilyen helyzetben az utazás alatt válthat ,,veszélyessé” az adott ország. A Magyar Biztosítók Szövetsége által kiadott tájékoztató alapján vannak olyan biztosítók, amelyek nem korlátozzák a biztosításukat akkor, ha az átkategorizálás az utazás alatt történt meg. Azonban előfordulhat, hogy megszabnak bizonyos időkorlátot és csak azon belül vállalják a kockázatot.

Biztosítanak fedezetet külföldi karanténba kerülés esetén?


A MABISZ tájékoztatója szerint általában nem jár biztosítás csak amiatt, hogy valaki külföldön karanténba kerül. Ellenőrizni kell tehát, hogy pontosan mi számít biztosítási eseménynek az általunk választott biztosítónál, mert csak ebben az esetben téríthetnek meg például plusz szállás- vagy utazási költségeket. Az előbbi két eset miatt kiemelten fontos, hogy tudjuk azt is, mik a biztosításunk meghosszabbításának feltételei.


COVID-19 fedezet


Egyes cégek már kifejezetten a koronavírus járványra is kínálnak különböző megoldásokat. Például a WizzAir légitársaság bevezetett egy új biztosítási tételt a koronavírusra. Ez a biztosítás azon felül, hogy fedezi a koronavírusos megbetegedés miatti költségeket, akkor is fizet, ha az utazást még annak kezdete előtt kell lemondanunk.

Nagyon ajánlott a COVID-19 fedezeteknek utánajárni, és ellenőrizni, hogy milyen területi vagy esetleg időbeni korlátozásokat használ a kiszemelt, vagy választott biztosítónk!

Jól jön egy megbízható partner


Az itt említett információknak fontos biztos forrásból utánajárni, ami rengeteg időt is igénybe vehet. Ilyen esetben pedig nagyon hasznos egy megbízható biztosítási tanácsadó, aki ismeri az aktuális helyzeteket és lehetőségeket.


Keress minket bizalommal, ha kérdésed van az utasbiztosítás témájával kapcsolatban, örömmel segítünk! Jó utazást és szép nyarat kívánunk!


Kattints ide a részletekért:



2021.07.26.

Global Cégcsoport

14 views0 comments
bottom of page