top of page

Tévhitek a pénzügyekről

A pénz a feltalálása óta mindig az élet egyik meghatározó tényezője volt, ez most sincs másképp. Egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben. Mindenki szeretne jól keresni, hogy jó élete legyen és ne szenvedjen hiányt semmiben. Mindenkinek mások az igényei és ezeknek az igényeknek a finanszírozásához más-más pénzügyi háttérre van szükség. Hogy lehet ezt elérni és megtartani?


Elég, ha sokat tanulsz?


Nem biztos, de sokat segít. Tegyük fel, hogy van egy diplomád, jó állást kapsz és meg vagy elégedve a fizetéseddel. Ha jól keresel, akkor az igényeid is változnak, valószínűleg egyre nagyobb célokat tűzöl ki magadnak. Olyanokat is, amihez sok pénzre van szükség. Amíg dolgozol ez jól is működik. Viszont mi lesz utána?


Több szakértő úgy véli, hogy a nyugdíj intézménye megszűnhet. Ezért az, aki nem gondoskodik magáról, nagy bajban lesz. Nem csak az adott pillanatban, a jelenben kell jól élni. Gondolnod kell arra, hogy legyenek megtakarításaid. Bármikor történhetnek olyan dolgok, amik miatt váratlan kiadásod adódik.

Emiatt növelni kell a pénzügyi tudatosságodat, hogy felkészülj bármilyen helyzetre.

Sokan viszont nincsenek tisztában a piac minden lehetőségével. Az persze nem is lehetséges, hogy mindenki mindent tudjon a pénzügyi világról. Azonban vannak olyan dolgok, amelyeket, ha rosszul tudsz, sokat ronthat az anyagi helyzeteden is.

4 pontban foglaltuk össze, miért fontos a pénzügyi tudatosság
4 pontban foglaltuk össze, miért fontos a pénzügyi tudatosság

Összeszedtünk néhány tévhitet a pénzügyekről, amiket négy pontban fejtünk ki neked.


1.Nincs mindig szükség pénzügyi tervezésre


Ez hibás gondolkodás, mert a pénzügyi tervezés több szempontból is nagyon fontos. Ha valaki például sokat keres, akkor arra költ, amire csak akar. Fontos azonban, hogy tudatosak legyünk, főleg, ha pénzügyeinkről van szó. Érdemes havonta felírni, hogy mennyit keresel, és abból mennyi pénz megy el rezsire, bérleti díjra, ételre és egyéb kiadásokra. Ha ez megvan, akkor a pénz, ami megmaradt, annyi, amennyit el lehet költeni szórakozásra, ugye?

Nem feltétlenül. Ahogyan az előbbiekben is írtuk, bármikor adódhat valami váratlan kiadás, és ha nem vagyunk rá felkészülve, akkor rosszul érinthet minket.

Ilyen például, ha egy háztartási gép tönkremegy, vagy megbetegszel, esetleg autót kell javíttatnod. Viszont, ha van félretett pénzed, akkor ezek nem okoznak akkora anyagi megterhelést és túl nagy változást az életszínvonaladban.


2. A pénz tabutéma


Nagyon sokan a pénzügyeiket tabutémaként kezelik, pedig nem kéne annak lenniük. Hasznos lehet például barátaiddal, családoddal is beszélni arról, hogy mennyit keresel és ők mennyit keresnek. Például, ha új munkahelyre jelentkezel, segítséget nyújthat, mert lehet, hogy tudnak tanácsot adni a bérigény meghatározásával kapcsolatban, vagy ha pénzügyi területen dolgozik valamelyik ismerősöd, hasznos tanácsokat adhat neked megtakarítással vagy egyéb pénzügyekkel kapcsolatban.


Lényeges tanács, hogy a gyerekeket már fiatal korukban pénzügyi tudatosságra kell nevelni, hogy tisztában legyenek annak fontosságával. Például azért, hogy megértsék, miért nem kaphatnak meg minden játékot, valamint később jobban tudjanak bánni a keresetükkel, megvédjék és megbecsüljék, amijük van.


3. Biztonságosabb, ha otthon tartom a pénzem


Sokan még mindig abban a hitben vannak, hogy biztonságosabb, ha otthon tartják a pénzüket széfben vagy valami titkos helyen, minthogy betegyék azt a bankba, befektessék, vagy valamilyen megtakarítási formát válasszanak. Vannak ugyan rossz példák, de egy jó pénzügyi tanácsadó segítségével számos megtakarítással sokkal jobban jössz ki, mint amikor magadnál tartod a pénzed.

A befizetés mértékéhez képest akár több 100 ezer forintos éves hozammal is számolhatsz hosszú távon, tehát sokkal több lesz a pénzedből, mint amennyit befizettél. Ez jobban hangzik, mint otthon tárolni, ugye?

4. A hitel mindig rossz


Sokan félnek, hogy mindenképpen rosszul járnak, ha hitelt vesznek fel. Ez azonban nem mindig van így, mert már vannak nagyon kedvező hitelek a piacon. Ezek segítségével időhatékonyabban valósíthatod meg terveidet és álmaidat, ha nincs a kezedben egy olyan nagy összeg, amire szükséged lenne. Viszont fontos, hogy olyan hitelt válassz, amelynek a törlesztőrészletét biztosan képes vagy kifizetni.

Összességében tehát fontos, hogy beszéljünk a pénzről és az azzal kapcsolatos lehetőségekről. Fogadd meg szakemberek tanácsát, és lásd be, hogy a világ folyamatosan fejlődik. Neked is rugalmasnak kell lenned, nem ragadhatsz le a fent említett tévhiteknél.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, azzal már sokat haladtál afelé, hogy tudatosan kezeld pénzügyeidet. Mi a Global Cégcsoportnál a jövőgenerációs, partnerközpontú pénzügyi tanácsadásban hiszünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a körülményeidnek legjobban megfelelő ajánlatot keressük és kínáljuk neked azért, hogy boldogabb életet élhess, és több pénzed maradjon.


Keress minket, várunk szeretettel az irodában, telefonon és email-ben is!



2021.02.17.

Global Cégcsoport


58 views0 comments
bottom of page