top of page

Hatalmas visszaesés után barátságosabbak lesznek a személyi hitelek feltételei

A koronavírus-járvány miatt márciusban életbe lépett hitelmoratórium részleges meghosszabbításának következtében Magyarországon a gyermeket nevelő háztartások, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok újabb 6 hónap haladékot kaptak a törlesztés újbóli megkezdésére. A hitelmoratórium a személyi kölcsönökre is vonatkozik. Ezek az utóbbi években nagyon népszerűek voltak a lakossági hitelpiacon, de a koronavírus-járvány megjelenése komoly visszaesést hozott a terméktípus számára.

A money.hu összeállítása írta meg, hogy a személyi kölcsönök piacán 2012 óta fokozatos növekedés volt a jegybank adatai szerint. Abban az évben még kicsivel több mint 80 milliárd forint összegű személyi kölcsönre kötöttek szerződést a bankok. 2014-ben már 100 milliárd forint feletti összeget utaltak ki, 2016-tól pedig 100-150 milliárdos lépésekkel menetelt a piac. 2019-ben 550 milliárd forint érték felett vették igénybe az ügyfelek. Azonban a járvány miatt a növekedés megtorpant, az idei év első 7 hónapjában 210 milliárd forintnál tartott a piac.


Ez több mint 36 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának adataitól.

„A korábbi években látott gyors emelkedést a gazdasági növekedés, a nettó reálbérek emelkedése és az alacsonyabb kamatkörnyezet okozta. A személyi kölcsönök átlagkamata 2012-ben még 30 százalék közelében volt, 2015 végén pedig már 20 százalék alá került. A havi törlesztés egy 1,5 millió forintos, 5 éves futamidejű személyi kölcsön esetében 30 százalékos kamatnál 49 ezer forint lenne. 10 százalékos kamatnál pedig 32 ezer forintot tenne ki” - mondta Németh-Simkó Judit, a portál kommunikációs vezetője.

Ráadásul a bankok jelenleg legfeljebb 5,75 százalékos maximális teljes hiteldíjmutató mellett adhatnak személyi kölcsönt. Ez a thm-plafonra vonatkozó szabály decemberig tart, januártól viszont magasabb lehet.


Ugyanakkor a portál személyi kölcsön-kalkulátora szerint a mostani banki kínálatban szereplő legkedvezőbb konstrukciók thm-je 2021-től is 10 százalék alatt lesz.
Jönnek a jelvények

Januárban élesedik a Magyar Nemzeti Bank személyi kölcsönöket minősítő rendszere is, amelynek keretében - a lakáshiteleknél már korábban bevezetett - fogyasztóbarát “címkét” kaphatják meg azok a konstrukciók, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Ezek között az is szerepel, hogy a bankok a személyi kölcsönt szabad felhasználásra vagy hitelkiváltásra nyújthatják, a futamidő pedig legfeljebb 7 év lehet.


A kamat, így a thm is maximalizálva lesz

500 ezer forintig a kamatfelár legfeljebb 15 százalékponttal haladhatja meg a referenciakamatot. Ennél nagyobb összeg esetén pedig 10 százalékkal lehet annál magasabb. A kamatplafon pontos értékét egyelőre nem lehet megmondani, mert a referenciakamat - amely lehet például az állampapírok hozama - jövő januárig még változhat. További feltétel, hogy a fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél nem lehetnek rejtett költségek. A folyósítási díj papíralapú szerződésnél a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka lehet, online szerződéskötésnél pedig ingyenesnek kell lennie. Az előtörlesztési díj a kérdéses összeg 0,5 százaléka lehet, ha pedig futamidőből kevesebb mint egy év van hátra, akkor a bankok nem kérhetnek érte pénzt.

Erre való a személyi kölcsön


A money.hu szakértői szerint már most több olyan személyi kölcsön konstrukció van a banki kínálatban, amely teljesíti a feltételek többségét. Ettől függetlenül a minősítés bevezetése áttekinthetőbbé teheti majd a kínálatot. Bevezetésükkel ugyanis többek között a gyorsan, sokszor azonnal felvehető, ám gyakran magas kamattal kínált kisebb összegű gyorskölcsönök piacát szeretnék szabályok közé terelni. Továbbá átláthatóbbá szeretnék tenni a személyi kölcsönökhöz kötött díjakat. A fogyasztóbarát minősítés hozzájárulhat ahhoz, hogy a mostaninál szűkebb sávban szóródjanak a személyi kölcsönök kamatai és thm-jei – írják.

A helyzetről szakértőnk, Szabó Nikoletta osztotta meg a tapasztalatait:

A koronavírus-járvány megjelenése valóban gyengítette a személyi kölcsönök piacát. Ez itt nálunk, a Global cégcsoportnál is érezhető. Amit viszont fontos tudni, hogy mi sosem preferáltuk az ügyfeleinknél ezt a drága megoldást. Az elemzéseink során több esetben derült ki, hogy csak meggondolatlanság miatt vág(ná)nak bele az ügyfelek ebbe a konstrukcióba. Nem gondolják át a saját egyéb pénzügyi, akár meglévő lehetőségeiket.


Előfordul azonban, hogy néha tényleg szükséges, ilyenkor pedig már valóban nem árt, ha a személyi kölcsönök felvételét is barátságosabb keretek közé szorítják.

Mivel minden ajánlatadáskor felhívjuk a partnerek figyelmét arra, hogy januártól magasabb törlesztőrészletre számíthatnak. Így az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy inkább kivárnak, mert valószínűsíthető, hogy ez azért nem marad így. Minden bizonnyal érkeznek majd akciós, kedvezőbb lehetőségek. Tavaszra a személyi kölcsönök tekintetében vélhetően növekedés lesz megfigyelhető, mert általában a hitelcélok (lakással, udvarral, utazásokkal kapcsolatos célok) akkor válnak aktuálissá. Főleg abban az esetben, ha ezeket még a kedvezőbb kondíciókkal is támogatják.


A személyi kölcsön felvételével kapcsolatban ezen a hivatkozáson lehet további részleteket olvasni:További hitelajánlatainkról pedig itt lehet többet megtudni:2020.10.08.

Global Cégcsoport

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page