top of page

Napról napra drágulnak a lakáshitelek

Amilyen kamatot 4 hónapja egy átlagos adósnak kínáltak a bankok, az ma már a top-ajánlatban sem érhető el a piacon. A feltételek is folyamatosan változnak, ezért érdemes a hitelfelvétel előtt összehasonlítani az ajánlatokat.


A top-ajánlat tavasszal még átlagos volt


Drasztikusan drágulnak a lakáshitelek a magyar piacon. A money.hu banki adatközlésen alapuló adatai szerint 2021. október végén egy új lakás vásárlására 10 éves kamatfixálással, 20 évre felvett, 20 millió forintos hitelre a legjobb ajánlat a Magyar Bankholding tagbankjainál (Budapest Bank, MKB Bank, Takarékbank) egységesen elérhető 3,79 százalékos kamatozású kölcsön volt.

Az új lakások jelzáloghitel ajánlatainak első 5 helyezettje - Forrás: money.hu
Az új lakások jelzáloghitel ajánlatainak első 5 helyezettje - Forrás: money.hu

  • Ez a top-kamatszint ugyanakkor magasabb, mint az idén júniusban a folyósított hitelek átlagkamata volt.

  • A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a június hónapban folyósított összes 10 éves kamatperiódusú hitelekből számított átlagkamata ugyanis 3,78 százalék volt.

  • Négy hónappal ezelőtt szépen voltak kedvezőbb ajánlatok, most azonban már a korábban egy átlagügyfélnek jutó kamat számít top-ajánlatnak.


Napról-napra változik a piac


A portál szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy a bankok a jegybanki alapkamat emelkedése miatt az elmúlt hetekben felgyorsuló pénzpiaci drágulást követve folyamatosan, de egymástól eltérő időben hozzák meg kamatdöntéseiket. Október közepén a példában említett kölcsön esetében még 3,68 százalékos volt a legjobb banki ajánlat.


A fentiek miatt rendkívül fontos, hogy a hiteligénylők a banki ajánlatokat összehasonlítsák – milliós tételeket lehet így megspórolni.

Használt lakás vásárlása esetén hasonló feltételek mellett hasonló eredményeket kapunk, leszámítva azt hogy az Unicredit Bank egyelőre a közvetítő partnereknél elérhető hitelekre akciós kamatot hirdetett, amivel jelenleg vezeti a listát.

A használt lakások jelzáloghitel ajánlatainak első 5 helyezettje - Forrás: money.hu
A használt lakások jelzáloghitel ajánlatainak első 5 helyezettje - Forrás: money.hu

A THM és a feltételek teljesen eltérőek


Ugyanakkor a lakáshiteleknél a kamatok mellett a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) áttekintése is egyre fontosabbá válik. Mindezt jól mutatja, hogy bár a példában szereplő Top-kamat a Bankholding tagjainál egységes, ám az eltérő THM miatt a havi törlesztőrészletben 550 forintos különbség fedezhető fel, amely

a futamidő végéig akár 300 ezer forint többletköltséget okozhat.

Ugyanígy nem árt figyelembe venni azt sem, hogy pénzintézetenként eltérő a jövedelem-elvárás is a hitelfelvevőkkel szemben. Új lakásra felvett hitel esetében a Takarékbanknál elegendő pusztán 400 ezer forintos jövedelmet igazolni, míg a Bankholding másik két tagbankjánál a top-kamat eléréséhez már 450 ezer forintos jövedelemre van szükség. Az Unicreditnél ugyanakkor új lakás vásárlása esetén a legjobb kamathoz elegendő 300 ezer forintos jövedelem - az már más kérdés, hogy a használt lakásra hirdetett akciós hitelnél náluk is 400 ezres a minimális jövedelem elvárás.


Te is hitelt vennél fel?


Ez a cikk segít megtenni az utolsó lépést. Független pénzügyi tanácsadással foglalkozó cégcsoportunkban szakértő segítséggel, ingatlan, hitel, biztosítás, napelem és generál kivitelezés szakterületek témáiban

várunk szeretettel telefonon, email-ben és személyesen az irodáinkban is!
Global Irodaház 9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos út 16.
​Telefonszám: +36 30 823 37 80 E-mail: info@legjobbalkusz.hu

2021.11.01.

Global Cégcsoport
Comments


bottom of page