top of page

Pörög az új lakások piaca és nagy az igény az új házakra is


Felpörgetheti a családi házak építését az a márciusi rendeletmódosítás, ami alapján a használatbavételi engedély megszerzéséhez csak 2022 második felétől kell megfelelni a szigorúbb energetikai előírásoknak. Az eladó új lakások kínálata már eddig is nagyot bővült a kedvezményes 5 százalékos áfa újbóli bevezetésének köszönhetően. Éves összevetésben 23 százalékos a növekedés.

A kereslet is növekedett. 2021-ben majdnem háromszor annyi érdeklődés érkezett új építésű lakóingatlanok iránt, mint egy évvel korábban. Különösen a házak iránti igény nőtt, éves szinten 228 százalékkal. A koronavírus-járvány is alaposan átrendezte a keresleti oldalt: 2021 az első olyan év, amikor az ingatlan.com portálon a társasházi lakásokhoz képest több érdeklődést regisztráltak az eladó új házak iránt.

Cégcsoportunk ingatlan eladással és vásárlással foglalkozó egysége a Global Otthon
Cégcsoportunk ingatlan eladással és vásárlással foglalkozó egysége a Global Otthon

Bár a koronavírus-járvány még rövid távon bizonytalanságokat okoz a lakáspiacon, az új lakásokra komoly élénkülés vár. Ez derült ki a portál legújabb elemzéséből, amely több mint 18 ezer hirdetés adatainak feldolgozása alapján vizsgálta az új építésű lakóingatlanok márciusi kínálatát, keresletét és árait.


Jelentősen nőtt a kínálat, olcsóbb lehet az építkezés


Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta:


“Arra számítani lehetett, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa 2021-től történő újbóli bevezetése lendületet ad a piacnak. Első körben a kínálat kapott lökést. Az 5 százalékos áfakulcs bevezetéséről szóló tavaly szeptemberi bejelentés előtt kevesebb mint 5700 új lakás szerepelt a portálunk kínálatában, míg idén márciusban már több mint 6800 lakóingatlan volt ugyanott. Ez egyébként a tavaly márciusi szinthez képest 23 százalékos bővülést jelent”.

Azzal folytatta, hogy az újlakás-építéseknek további lendületet adhat egy rendeletmódosítás is, amely szerint 2021. június 30. helyett 2022. június 30-án lépnek életbe a szigorúbb lakásenergetikai szabályok. Ennek köszönhetően a családi házak egy része akár olcsóbban is megépülhet az új határidőig, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolhat a vevők szempontjából.


Meglátszik a karanténhatás

Az új lakások kínálatának növekedésén kívül jelentős a kereslet élénkülése is. Idén majdnem háromszor annyi érdeklődés érkezett új lakóingatlanokra, mint egy évvel korábban. A keresleti oldal felfutása leginkább a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, mivel 2021 az első olyan év, amikor több érdeklődés érkezett új építésű házakra mint társasházi lakásokra. Balogh László ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a családi házak népszerűségéhez nagyban hozzájárulnak az év elején bevezetett extra családtámogatások és a koronavírus-járvány miatti karanténhatás is. Szerinte ugyanis az új lakóingatlan vásárlását tervezők közül egyre többen szeretnének kertet vagy udvart is az otthonukhoz.


Hol és mennyiért vásárolható új építésű társasházi lakás és ház?


A portál összeállításából az is kiderül, hogy a különböző nagyvárosokban mennyi volt március közepén az új építésű társasházi lakások és házak átlagos négyzetméterára a kínálati piacon:


● Budapesten 895 ezer forint,

● Debrecenben 665 ezer forint,

● Székesfehérváron 652 ezer forint,

● Kecskeméten 619 ezer forint,

● Pécsen 605 ezer forint,

● Győrben 514 ezer forint,

● Szombathelyen 494 ezer forint,

● Tatabányán 433 ezer forint,

● Nyíregyházán pedig 412 ezer forint.


Az újlakás-piac keresleti és kínálati oldala a következő néhány évben aktív maradhat, mivel jövő év végén lejár az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának egyik fontos határideje. Csak azokat az új lakóingatlanokat lehet 2026 végéig kedvezményes áfával értékesíteni, amelyek 2022 végéig építési engedélyt kaptak. A szakértő szerint az otthonteremtési támogatásokkal együtt ez azt eredményezheti, hogy a 2020-as évek közepére évente akár 30-35 ezer új lakás is megépülhet.


Amennyiben ingatlant szeretnél vásárolni vagy eladni, költözés előtt állsz, és az új otthonod keresed, nézz körül a



oldalon, mert


Nálunk egy ajtónyitással mindent elintézhetsz!


Az előtakarékosságtól kezdve a hitelen, tervezésen, kivitelezésen, új és használt ingatlan keresésen, érdek-képviseleten, jogi tanácsadáson át CSOK-ig mindenről egy helyen kaphatsz támogatást. Célunk, hogy az otthonteremtés egy álom beteljesülése legyen!


Amit tudnod kell:


Cégünk alapértéke és sikerünk titka, hogy nálunk Te vagy a középpontban. Szakértő csapatunk azon dolgozik, hogy kiszámítható és biztos pénzügyi és ingatlan döntést tudj hozni. Segítünk megszerezni álmaid otthonát, a számodra legjobb ingatlan befektetést, mindezt úgy, hogy az üzlet kiszámítható és hosszú távon nyereséges legyen!


Keress minket itt:


9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos út 16.


Telefonon pedig itt:


+ 36 30 823 3780



2021.03.17.

Global Cégcsoport



58 views0 comments
bottom of page