top of page

Egy év alatt negyedével esett a lakáshitelek piaca, a személyi kölcsönök összege a felére zuhant

A lakáshitelek piaca 26 százalékkal közel 59 milliárd forintra zsugorodott a 2021-es év első hónapjában. A személyi kölcsönök piacán 46 százalékkal 22 milliárd forintra csökkent a hitelszerződések összege.


Visszafogott évkezdés jellemzi a lakossági hitelpiacot, amelyben a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság is szerepet kapott - derül ki a money.hu hivatalos MNB-adatokat feldolgozó összeállításából. A lakáshitelesek számára egyre fontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, ez abból is látszik, hogy az új lakáshiteleknél a kamatfixálás átlagos időtartama januárban már majdnem elérte a 10 évet.


Kevesebb, de még biztonságosabb


  • A bankok 2021. januárjában összesen közel 59 milliárd forint új lakáshitel-szerződést kötöttek. Ez 26 százalékos visszaesést jelent tavaly januárhoz képest, és elmarad a 2019 januári 63 milliárd forinttól is.

  • A részletes adatokból látható, hogy az államilag támogatott lakáshitelek összege több mint 60 százalékkal, alig több mint 6 milliárd forintra csökkent a tavaly januári csaknem 17 milliárd forintról.

  • A piaci alapú lakáshitelek szerződéses összege ezzel párhuzamosan jóval kisebb mértékben, 17 százalékkal 52 milliárd forintra csökkent.

A lakáshitelek piaca jelentősen visszaesett a 2020 januári állapothoz képest
A lakáshitelek piaca jelentősen visszaesett a 2020 januári állapothoz képest

Az is kiolvasható a statisztikákból, hogy a lakáshitelesek egyre inkább törekednek a biztonságra. Ezt bizonyítja az is, hogy új lakáshitelek esetében a kamatrögzítés átlagos hossza 117 hónap, azaz majdnem 10 év lett. Egy hónappal korábban - tavaly decemberben - még 115 hónap volt ugyanez, tavaly januárban pedig csak 109 hónapnál tartott a piac. A portál szakértői szerint

ez kedvező folyamat, mert az esetleges jövőbeli kamatváltozással szemben a lehető leghosszabb időszakra szóló kamatfixálás jelenti a megoldást.

Éppen ezért a legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb lakáshitelek azok, amelyek a futamidő végéig fix kamatozásúak, ezáltal a törlesztőrészlet összege egyáltalán nem változik.


Kevesebb a változó kamatozású hitel


A lakáshitelesek biztonságra való törekvését jelzi az is, hogy a kockázatos, úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek aránya már hosszú ideje marginális az új lakáshiteleknél. A részesedésük idén januárban mindössze 0,7 százalékos volt. A személyi hitelek esetében is visszaeséssel kezdődött az év: a bankok 22 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket, ez pedig 46 százalékos csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest.


Amennyiben kíváncsi vagy az aktuális helyzetre, a téged érintő és befolyásoló részletekre, keress minket, és személyre szabott pénzügyi tanácsadással segítünk a legjobb lakáshitel lehetőségek megtalálásában!


2021.03.04.

Global Cégcsoport


bottom of page