top of page

100 milliárdos rekordot értek el a magyar lakáshitel-szerződések


Több mint 100 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a magyar háztartások márciusban. Erre a 21 éve vezetett statisztika szerint még nem volt példa. Ugyanakkor az első negyedévben kötött lakáshitel-szerződések összege még 4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A hosszú távú adatokból az látszik, hogy a lakáshitel-felvevők száma egyelőre nem mutat növekedést, csak az átlagos lakáshitel-összeg emelkedett.


Vegyes a kép a lakáshitelpiacon a Money.hu beszámolója szerint. A koronavírus járvány okozta bizonytalanság ellenére 2021- márciusában évtizedes csúcsot döntöttek a hitelfelvevők, ám a negyedéves és a hosszú távú adatokból az is látszik, hogy van tér az emelkedésre. Ez elsősorban a lakáshitelfelvevők számában lehetséges - derül ki a hivatalos MNB- és KSH-statisztikákat feldolgozó portál összefoglalójából.


100 milliárdos rekord


Kiugró hónapot zártak a lakáshitelesek márciusban, a bankok összesen 104 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket. 100 milliárd forint feletti összegre nem volt példa Magyar Nemzeti Bank 2000 óta vezetett statisztikái szerint. Éves összevetésben a márciusi eredmény 20 százalékos növekedésnek felel meg, a 2019 márciusi értéket pedig 35 százalékkal haladja meg. Az eddigi legmagasabb, 2020 szeptemberében elért havi összeget 13 százalékkal múlja felül.

Bár a március rekordot hozott, az idei első negyedéves számok elmaradnak az egy évvel korábbitól. Az év első 3 hónapjában a lakáshitel-szerződések összege meghaladta a 232 milliárd forintot, ami 4 százalékos csökkenést jelent 2020 azonos időszakához képest.
Több mint 100 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a magyar háztartások márciusban - Kép: Global Cégcsoport
Több mint 100 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a magyar háztartások márciusban - Kép: Global Cégcsoport

A felvett hitelösszeg nő, a hitelfelvevők száma nem


A portál szakértői szerint a márciusi kiugró eredmény részben annak köszönhető, hogy az év elején sok lakás-adásvétel történt a piacon. Továbbá vélhetően voltak olyan háztartások, amelyek most pótolták a korábban elhalasztott hitelfelvételt. A közlemény szerint összességében a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság azért látszik, az első 3 hónap adatai alapján még van helye a növekedésnek.

Sőt, a hosszabb távú adatok szerint is bőven van tér a fejlődésre. A folyósított lakáshitelek darabszáma ugyanis az elmúlt 4 évben 104-111 ezer között mozgott, azaz nem volt növekedés.

Közben a lakáshitel-állomány a lakáshitelek átlagos összegének emelkedése miatt növekedett. Míg 2017-ben a folyósított lakáshitelek átlagösszege 5,8 millió forint volt, ez fokozatos emelkedést követően 2020-ban már 8,8 millió forintot tett ki. Ez arra utal, hogy sokan még tartanak a lakáshitel-felvételtől, amire a koronavírus járvány is ráerősíthetett. Pedig a lakáshitelek viszonylag olcsónak mondhatóak: az állami lakástámogatási rendszerben elérhető konstrukciók a támogatás miatt, de az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a piaci alapú lakáshitelek is jó alternatívát nyújtanak az érintetteknek – írták.


Van hely és lehetőség fejlődni


A nemzetközi összevetésből az látszik, hogy a magyarországi lakáshitelpiacra ráfér a növekedés, miközben Magyarországon 10 százalék alatti a GDP-arányos lakáshitel-állomány, ugyanez a mutató a régiós országokban 20 százalék feletti.


A portál szakemberei szerint a következő időszakban a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság visszahúzódása után

  • a gazdaság újraindulása,

  • a bérek emelkedése,

  • a lakáspiaci élénkülés,

  • az idén elindított állami otthonfelújítási program és

  • az annak keretében elérhető hitellehetőség miatt


növekedés jöhet a lakáshitelezésben.


Ám ennek mértékét az egyelőre bizonytalan környezet miatt nehéz megjósolni.


Szeretnéd, ha segítenénk megtalálni az otthonodat?


Keress minket, online és telefonon egyeztetjük a részleteket és a teendőket, és már indítjuk is a folyamatot, aminek a végén boldogan, energiát megkímélve költözhetsz be az új otthonodba!


A témában korábban írt cikkünket ide kattintva olvashatod el:


Keresd szakértőinket itt:

Szabó Nikoletta

Telefonszám: +36 70 773 0768


Viola Eszter

Telefonszám: +36 20 283 2136


Paszterkó József

Telefonszám: +36 20 577 3191



Plangenauer László

Telefonszám: +36 30 871 1166


Még több ingatlan érdekel? Nézd meg itt a választékot:


2021.05.07.

Global Cégcsoport

9 views0 comments
bottom of page