top of page

Rekordot döntött az ingatlandrágulás az EU-ban, a magyar lakásinfláció 2,9 százalék


Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az uniós országokban a 2021-es év harmadik negyedében 3,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az előző negyedévhez képest, ami legalább 15 éves csúcsot jelent. Magyarországon visszafogottabb, 2,9 százalékos volt a lakásár-növekedés, ami egy kiegyensúlyozottabb piac irányába mutat.


Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az Európai Unióban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött.


Az Ingatlan.com összeállítása az Eurostat legfrissebb adatait feldolgozva írta, hogy az uniós országokban 2021 júliusa és szeptembere között a második negyedévhez képest 3,1 százalékkal nőttek az árak, az Eurozóna lakásai pedig 3,3 százalékkal drágultak. Hasonlóan drágulási ütemre a 2005 óta vezetett Eurostat-adatsorban nem volt példa.


A rekordértékben szerepet játszik a koronavírus-járvány és az európai gazdaságban megjelent inflációs nyomás is. A legnagyobb drágulás Csehországban történt, kimagasló, több mint 7 százalékkal drágultak a lakóingatlanok. Majd Hollandia és Litvánia következik 5,9 és 5,4 százalékos negyedéves drágulással. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet az átlag alatti, 2,9 százalékos negyedéves áremelkedéssel. A visegrádi országok közül Szlovákiában 4,7 százalékos, Lengyelországban pedig 2,6 százalékos áremelkedés történt.

Az Európai Unió országaiban 2021 júliusa és szeptembere között a második negyedévhez képest 3,1 százalékkal nőttek az árak, az Eurozóna lakásai pedig 3,3 százalékkal drágultak - Fotó: Global Cégcsoport
Az Európai Unió országaiban 2021 júliusa és szeptembere között a második negyedévhez képest 3,1 százalékkal nőttek az árak, az Eurozóna lakásai pedig 3,3 százalékkal drágultak - Fotó: Global Cégcsoport
2021 júliusa és szeptembere között éves szinten 9,2 százalékos drágulást mért az Eurostat az Európai Unióban, ami szintén 15 éves csúcsnak felel meg. Csehországban 22 százalékkal, Litvániában 18,9 százalékkal, Észtországban 17,3 százalékkal nőttek árak. Magyarország a 12,6 százalékos eredményével a középmezőnyben foglal helyet.

Az éves viszonylatban hazánk a középmezőnyben


Egész éves viszonylatban a 2020-as adatok a legfrissebbek, ahol az EU és az Eurozóna előző évhez képest mért 5,2 és 5,5 százalékos lakásdrágulása szintén nagyobb mértékű a magyarországi 4,9 százaléknál.


Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy Magyarországon visszafogottabb lett a lakásdrágulás az elmúlt években látott és 2021 első félévében tapasztalt nagyobb tempójú áremelkedéshez képest.


Kiegyensúlyozottabb, de emelkedő pályára kerültek a lakóingatlanok árai a hazai piacon. Ez egyszerre jelent jó hírt az eladóknak és a vevőknek is. A vásárlók enyhébb ütemű és kiszámíthatóbb lakás-árváltozással tudnak számolni, a lakástulajdonosok vagyoni helyzete viszont tovább javul, mivel az ingatlanok értéke nem csökken. Ez azért is fontos, mert Magyarországon európai szinten is kiugróan magas, 90 százaléknál nagyobb a saját tulajdonú lakásban élők aránya – fogalmazott.


Ingatlant adsz el, vagy vennél?

Amennyiben vevőként, vagy eladóként vagy érintett az ingatlanpiacon, gyere el hozzánk, vagy keress minket telefonon és e-mail-ben, hogy a lehetőségeidet felmérve a lehető legolcsóbb, legjobb megoldásokat mutathassuk meg neked!

A cégcsoportunkban új ház vagy lakás építését, használt ingatlanok adásvételét, állami támogatások, kedvező kondíciójú finanszírozások és biztosítások ügyintézését is vállaljuk.


Aktuális ingatlankínálatunkat ide kattintva találod meg:



2022.01.26.

Global Cégcsoport


bottom of page