top of page

Miért maradhatott pluszban a lakáshitelpiac?


A koronavírus járvány kedvezőtlen hatásai ellenére szerény, 1,9 százalékos emelkedést értek el 2020-ban a lakáshitelek. Az új szerződések összege 928 milliárd forint volt. A piaci feltételekkel elérhető konstrukcióknál 1 százalékos csökkenés volt, az államilag támogatott lakáshiteleknél pedig több mint 20 százalékos volt a bővülés. Ez utóbbi miatt nem került mínuszba a piac. A legbiztonságosabb, több mint 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek jelentős, 29 százalékos többlettel zárták a 2020-as évet.


A koronavírus-járvány negatív hatásai ellenére növekedni tudott a magyarországi lakáshitelpiac a 2020-as évben. Összesen 928 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok tavaly, ami 1,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 911 milliárd forintos összeget. A Money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalója szerint az államilag támogatott konstrukciók tartották pluszban az évek óta növekedésben lévő piacot.

A lakáshitelpiac is megérezte a koronavírus hatásait 2020-ban
A lakáshitelpiac is megérezte a koronavírus hatásait 2020-ban

Húzd meg, ereszd el a lakáshitelek piacán


Ugyan a lakáshiteleknek sikerült többletet elérniük, de a járványhatás látszik a tavalyi számokon. Látványosan lelassult a növekedés. A 2015 és 2018 között évente elért 29-39 százalékos, valamint 2019-es 7 százalékos emelkedéshez képest a múlt évben csak 2 százalék alatti többlet jött össze. Ennek az az oka, hogy a lakosság a bizonytalan gazdasági környezetben későbbre halasztja a tervezett beruházásait, többek között a lakásvásárlást is.

A járványhatás abban is megmutatkozott, hogy a piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege 1 százalékkal 778 milliárd forintra csökkent. A piaci feltételű lakáskölcsönök minimális visszaesésével párhuzamosan a támogatott hiteleknél 21 százalékos bővülés történt. Így 145 milliárd feletti eredménnyel zárták a múlt évet.

Összességében a múlt évi növekedés a támogatott lakáshiteleknek köszönhető, amiben lényeges szerepet játszott az úgynevezett bázishatás. 2019 közepén ugyanis jelentősen bővült a támogatott lakáshitelekre jogosultak tábora, azóta a kétgyermekesek is felvehetik a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitelt. Emiatt a 2020-as év első felében az egy évvel korábbihoz képest jelentős növekedést mutattak a támogatott kölcsönök.


Központban a biztonság


A portál szakértői szerint a tavalyi adatokból jól látszik az is, hogy egyre többen választják a legbiztonságosabb konstrukciókat. A 10 évnél hosszabb időszakra fix törlesztőrészletű lakáshitelek összege a múlt évben 29 százalékkal 127 milliárd forintra emelkedett. Ez illeszkedik az utóbbi években kialakult trendbe: a hitelfelvevők egyre tudatosabbak és inkább a kiszámítható konstrukciókat részesítik előnyben.


Amennyiben ingatlanvásárlási és hitelfelvételi terveid vannak, keress minket bátran, segítünk neked megtalálni a számodra legjobb megoldásokat a pénzügyi kérdésekben!Global Cégcsoport 2021.02.05.

45 views0 comments

Comments


bottom of page