top of page

Meglepően alakult az építési kedv a koronavírus-járvány idején

Updated: Jul 6, 2020

Áprilisban 1007 lakásépítési engedélyt adtak ki, ami tavaly áprilishoz képest 30 százalékos csökkenést jelent, ám így is ez volt a legjobb hónap 2020-ban. Összesen 844 családi ház kapott engedélyt, ez szintén a legmagasabb havi érték idén. A megépítendő lakóépületeken belül 80 százalékosnál is nagyobb dominanciát mutatnak a családi házak.

Az ingatlan.com saját adatai szerint a járvány átrajzolta az új ingatlanok iránti keresletet: az érdeklődések 17 százaléka családi házra érkezett, az az arány egy évvel korábban csak 13 százalékos volt. Megnőtt az ikerházak szerepe is. Eközben a társasházi új lakások iránti érdeklődések súlya az egy évvel korábbi 61 százalékról 51 százalékra csökkent.

A családi házak sok vásárló számára jelentik az álomotthont
A családi házak sok vásárló számára jelentik az álomotthont

Meglepően alakul idén a lakásépítési kedv a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján. Miközben áprilisban sok gazdasági mutató jelentősen zuhant a koronavírus-járvány miatt az előző hónapokhoz képest, az új lakóingatlanokra kiadott engedélyeknél más a helyzet – írta a portál legfrissebb összefoglalója, amely az új lakóingatlanok iránti kereslet megoszlását is bemutatja.

Kiemelkedő hónap, de éves szinten csökkenés


A hivatalos KSH-adatok szerint 2020. áprilisban összesen 1007 új lakóingatlanra adtak ki engedélyt, ez a legmagasabb havi érték az idén. Januárban, februárban és márciusban ugyanis 735-865 engedély született. Ebből az látható, hogy a koronavírus-járvány nem vetette vissza a lakásépítési kedvet az idei év előző hónapjaihoz képest – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Bár ebben az évben áprilisban született a legtöbb engedély, az 1007 darab jóváhagyás tavaly áprilishoz képes 29 százalékos visszaesést jelent.


A főszerep a családi házaké: áprilisban az összes engedély 84 százaléka egylakásos lakóingatlanra, vagyis családi házra szólt.

Az év első 4 hónapjában összesen 2710 családi ház kapott engedélyt, ez 26 százalékos csökkenést jelent. Jóval nagyobb mértékben, 50 százalékkal 666-ra csökkent a többlakásos épületben lévő lakásokra szóló jóváhagyások száma. Az adatok értelmezéséhez fontos, hogy nem mindegyik lakásépítési engedélyekből lesz tényleges épület. Ez most a járvány negatív hatásai miatt különösen igaz – írták a közleményben.

Többen keresik a családi és ikerházakat

Ahogy a lakásépítéseknél, úgy a piacon is a családi házak és az ikerházak a legnépszerűbbek a portál saját statisztikái szerint. Január és június közepe között az új lakóingatlanok iránti érdeklődések 17 százaléka érkezett családi házra, szemben az egy évvel korábbi 13 százalékos aránnyal. Az ikerházak pedig az idei kereslet 26 százalékát adták, míg tavaly 20 százalékos volt a részesedésük. A sorházi lakások idén és tavaly is 5 százalékos arányt képviseltek. A családi házak és az ikerházak iránti kereslet növekedésével párhuzamosan visszaesés volt az új építésű társasházi lakásoknál. Az új lakások iránt érdeklődők 51 százaléka választotta ezeket, míg tavaly még 61 százalékos eredményt értek el – közölte Balogh László. A szakember szerint a családi és ikerházak sikerében szerepet játszik a karanténhatás, sokan ugyanis inkább a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt érdeklődnek.A nagyszentjánosi társasházi lakások iránt is sokan érdeklődnek
A nagyszentjánosi társasházi lakások iránt is sokan érdeklődnek

Fazekas Norbert, a Global Cégcsoport alapítója szerint jelen helyzetben nőtt az ingatlan-, hitel-, biztosítás- és napelem-ügyintézéssel foglalkozó vállalkozásunk versenyelőnye, mert a partnereknek most fontos igazán, hogy olyan otthonokat vásároljanak, ahol a pénzügyi finanszírozás és a hosszú távú fizetőképesség is biztosított.

A pénzügyileg tudatos, szakértő tanácsadás jelentősége még inkább felértékelődött, ezt biztosítja a cégcsoport folyamatos fejlődése, melynek egyik legfontosabb célja az élhető otthonok építése, valamint a tudatos otthonteremtés.


A kínálatunkban többféle ingatlan közül választhatsz, a részleteket a típusokra kattintva tudod elolvasni:


Nagyszentjánoson


LevélenMosonmagyaróváron


Társasházi lakásokat a Liszt Ferenc utcában


ÁsványrárónDunaszigetenKeress minket itt: 🚪 ➡️ +36 20 316 4780
25 views0 comments

Comments


bottom of page