top of page

Meglepetést okozott a támogatott lakáshiteleknél a járványhatás

A lakáshitelek piacán is megjelent a koronavírus miatt kialakult járványhatás. Áprilisban a bankok több mint 69 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, ez pedig éves szinten 18 százalékos csökkenésnek felel meg. A járványhoz köthető korlátozások és bizonytalanabbá váló gazdasági környezet miatt számítani lehetett a visszaesésre.


Azonban a támogatott lakáshitelek a trenddel ellentétes irányban változtak: áprilisban 61 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Az új lakáshitelek az év első 4 hónapjában az áprilisi visszaesés ellenére pluszban maradtak, a 307 milliárdos összeg ugyanis éves szinten 7 százalékos emelkedést jelent.

A koronavírus-járvány a lakáshitelek piacára is hatással volt, azonban az év első négy hónapjában még így is növekedett az új lakáshitel-szerződések összege - derült ki a money.hu legfrissebb, hivatalos adatokat feldolgozó összeállításából, Eszerint a támogatott hitelek eltértek a fő csapásiránytól.Plangenauer László értékesítési vezető munka közben a Global Cégcsoport központi irodájában, Mosonmagyaróváron
Plangenauer László értékesítési vezető munka közben a Global Cégcsoport központi irodájában, Mosonmagyaróváron

Bizonytalanság, szigorítással


Az áprilisi visszaesés várható volt az új lakáshiteleknél. A járvány miatti korlátozások, a bizonytalanabb gazdasági kilátások, a különböző szektorokban történő elbocsátások és az ugyancsak kiszámíthatatlanabb jövedelmi kilátások visszafogták a lakás- és hitelpiaci keresletet. Ezt tetézte, hogy a kedvezőtlen környezet miatt a bankok egy része is szigorított a hitelezési feltételeken - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Szerinte a hitelek iránti keresletet visszafoghatta az is, hogy

a háztartások sokkal óvatosabbá váltak a járvány miatt, és inkább a megtakarítások növelésére törekedtek.

Áprilisban a magyarországi bankok által kötött újlakáshitel-szerződések összege 69,1 milliárd forint volt, ez 18 százalékkal kevesebb a tavaly áprilisi összegnél. Az áprilisi zuhanás ellenére az első 4 hónapban mért adatok szerint az új lakáshitelek még pluszban vannak. A hiteligénylők január óta összesen 307 milliárd forintra szerződtek, ez pedig közel 7 százalékos növekedést jelent.

Meglepetés a támogatott hiteleknél


Az államilag támogatott lakáshitelek a piaci trenddel ellentétes eredményt értek el. Az összegük áprilisban megközelítette a 11 milliárd forintot. Ez jelentősen, 62 százalékkal múlta felül a tavaly áprilisi szintet. Eközben a piaci lakáshitelek összege részben a már említett gazdasági bizonytalanságok, valamint a banki szigorítások miatt 25 százalékkal 58 milliárd forintra csökkent.

A támogatott új lakáshitelek szerződéses összege 54 milliárd forintra, azaz éves összevetésben 83 százalékkal nőtt az év első négy hónapjában.

Mindeközben a piaci feltételekkel elérhető új lakáshiteleknél a mért összeg az év első négy hónapjában 2 százalékkal 251 milliárd forintra csökkent.

A portál szakértői szerint a koronavírus-járvány hatása a lakossági hitelpiacon elhúzódva jelenik majd meg. Ezért egyelőre nehéz megjósolni, milyen hatása lesz.

Az biztosra vehető, hogy a bankok a korábbinál szigorúbb feltételekkel adnak majd hitelt. Ez nem csak a lakás-, hanem a személyi kölcsönöknél és egyéb konstrukcióknál is így lesz.

Például ilyen szigorításnak számít, hogy minimum jövedelemhez kötik a hitel jóváhagyását, vagy az, hogy vizsgálhatják, hogy a jövedelem olyan szektorból érkezik-e, amit fokozottan érintenek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. Ezért is érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulnia annak, aki hitelfelvételt tervez, hiszen a jó szakemberek naprakészek a bankok aktuális hitelbírálati gyakorlatában, így komoly segítséget tudnak nyújtani az érintetteknek a hitelfelvételhez.


Plangi sosem bánik kesztyűs kézzel a kamatokkal, letöri őket az ügyfél érdekében
Plangi sosem bánik kesztyűs kézzel a kamatokkal, letöri őket az ügyfél érdekében

A témával kapcsolatban a Global Cégcsoport értékesítési vezetője, Plangenauer László is leírta a véleményét:


Szinte minden piaci résztvevő számított arra, hogy a piacon visszaesés jelentkezik a járvány hatásai miatt. Természetesen egyelőre sem a zuhanás mélysége, sem a hossza nem látható. Ami viszont biztos, hogy a lakáshitelezési piac nem azonnal és nem egyenlő mértékben reagált a COVID-19 koronavírus miatt bekövetkező eseményekre.


A piaci hitelek visszaesése is több okból tevődik össze. Egyrészt az ingatlaneladók nem reagáltak a kereslet csökkenésre, és kitartanak az árak mellett, másrészt az év elején ingatlant keresőknek beérett a vásárlása. Így ezen a területen -ha az árak nem csökkennek- pár hónapon belül fog jelentkezni a negatív hatás.

A támogatott hitelek felvétele jelenleg sok család számára az egyetlen utat jelenti az ingatlanhoz jutáshoz. Amennyiben ezen a területen lesz visszaesés, akkor annak oka inkább a kínálati piac csökkenése és az áfa emelkedés miatti áremelkedés lehet.

Én azt tapasztalom, hogy az elmúlt 3 hónap megmutatta azt, hogy ha az ügyfelek bizalma és a jövőbe vetett hite meginog, valamint a bankok szigorítása nem enyhül, akkor kormányzati oldalról olyan gazdaságélénkítő megoldásra lesz szükség, ami kompenzálja ezeket a negatív hatásokat.


2020.07.06.

Global Cégcsoport

350 views0 comments

Comments


bottom of page