top of page

Magyarország – Portugália: hol és mennyit kell dolgozni egy fővárosi és egy vízparti nyaralóért?


Portugália fővárosában, Lisszabonban közel 170 millió forint kell a kínálat alapján egy 100 négyzetméteres lakáshoz. Budapesten ehhez elég 75 millió is.


A mostani portugáliai nettó átlagfizetést 34 évig kellene félretenni a szóban forgó lakáshoz. A budapestinek az árát 22 évi magyar átlagbér fedezné. A nyaralóknál fordított a helyzet, a portugál óceánpart környékén 19 évnyi portugál nettó átlagfizetés kellene egy 100 négyzetméteres nyaralóhoz, Siófokon pedig 23 évre járó magyar fizetésre lenne szükség.


Egy 100 négyzetméteres budapesti lakásért 34 százalékkal rövidebb ideig kell dolgozni a nettó átlagfizetések alapján, mint Portugália fővárosában, Lisszabonban. Ugyanakkor a nyaralóknál fordított a helyzet - derül ki az Ingatlan.com portál Magyarország-Portugália labdarúgó EB nyitómérkőzés kapcsán készített összeállításából. Az elemzés a 2020-as országos nettó átlagfizetéseket megnézve vetette össze a két ország fővárosi és legnépszerűbb népszerű nyaralócélpontjainak 2021 májusi ingatlanárait.

A vízparrti nyaralók és fővárosi ingatlanok árainak összehasonlítása Magyarországon és Portugáliában
A vízparrti nyaralók és fővárosi ingatlanok árainak összehasonlítása Magyarországon és Portugáliában

Hány év kell az ingatlanok megvásárlásához?


Portugália fővárosában, Lisszabonban az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára májusban 4825 euró volt, ami a mostani árfolyamon közel 1,7 millió forintot jelent. Eszerint egy 100 négyzetméteres lakás majdnem 170 millió forintos áron szerepel a kínálatban.


A portál adatai szerint Budapesten 750 ezer forint a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon, azaz 75 millió forint lenne egy 100 négyzetméteres lakóingatlan. Ez a lisszaboni összeg kevesebb mint fele. A tavalyi nettó átlagfizetések alapján a szóban forgó lisszaboni lakáshoz 34 évi jövedelemre van szükség, Budapesten viszont elég ehhez 22,5 év. Összességében tehát a magyaroknak 34 százalékkal rövidebb idő alatt jöhet össze egy fővárosi lakás.

Egy különleges elhelyezkedésű ingatlan a portugáliai Algarve tartományban
Egy különleges elhelyezkedésű ingatlan a portugáliai Algarve tartományban

A vízpartokon a portugálok vannak előnyben


Más volt a helyzet, amikor a két ország legnépszerűbb nyaralótérségeiben eladó ingatlanokat hasonlították össze. A portugáliai toplisták szerint Algarve régióban találhatók a legszebb óceánparti strandok, amikhez Lagos városa van a legközelebb. Az itt található lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár májusban 2672 euró, vagyis közel 936 ezer forint volt. Ehhez képest a Balatonnál az egyik legkeresettebb városban, Siófokon 772 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették az eladó ingatlanokat.


A 2020-as portugáliai átlagfizetést majdnem 19 évig kellene félretenni, hogy a mai áron kijöjjön belőle egy 100 négyzetméteres ingatlan az egyik legkedveltebb lagosi nyaralóövezetben. Ezzel szemben egy ugyanekkora siófoki ingatlanhoz 23,2 évnyi hazai nettó átlagfizetésre volna szükség, ami majdnem 23 százalékkal több időt jelent.


Ha te is lakást vagy házat keresel, kattints ide, és nézd meg, milyen ingatlanokat tudsz megvenni a segítségünkkel:
115 views0 comments

Comments


bottom of page