top of page

Csökken az óvatosság, így növekedhet a lakossági hitelek piaca

A lakossági hitelpiacon még érezhető az óvatosság, ám az idén növekedés várható. A lakossági hiteleknél, ezen belül a támogatott és piaci feltételekkel elérhető konstrukcióknál is erősödhet a kereslet 2021-ben.


Bár a COVID-19 koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt még nem lehet pontosan tudni, mikor térhet vissza az emelkedő pályára a gazdaság, és ezzel párhuzamosan mikor tűnik el a bizonytalanság és az óvatosság a mindennapokból, a lakossági hitelezés, ezen belül a lakáshitelezés is növekvő pályán maradhat. Ez részben


  • a bérek várható növekedésének,

  • az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve

  • az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak, valamint

  • az alacsony kamatkörnyezet miatt viszonylag olcsó piaci hiteleknek lesz köszönhető.

Mi volt és mire lehet számítani a lakossági hitelek piacán?


A Money.hu összefoglalója szerint a bankok erősödő keresletet várnak a lakossági hitelpiacon, amint alábbhagy a járvány miatti bizonytalanság.

A támogatott konstrukciók az elmúlt időszakhoz hasonlóan továbbra is fontos szerepet kapnak.

Tavaly például az új lakáshitelek szerződéses összege a korábbi években megszokott ütemnél kisebb mértékben, 1,9 százalékkal 928 milliárd forintra nőtt. A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege 1 százalékkal 778 milliárd forintra mérséklődött, miközben az államilag támogatott hiteleké 21 százalékkal 145 milliárd forintra nőtt az azt megelőző évhez képest. A családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) köthető támogatás átlagos összege 2020-ban 3,6 millió forint volt. A lakásvásárlásra vagy -építésre, illetve használt lakóingatlanok bővítésére, korszerűsítésére kötött csokos szerződések összege pedig megközelítette 2020-ban a 122 milliárd forintot, ami éves összevetésben 19 százalékos emelkedést jelentett.

Mosonmagyaróvár központi részén, telefonon és emailben is várjuk a megkeresésed, ha ingatlan eladás, vagy vétel témájában szeretnél szakmai segítséget
Mosonmagyaróvár központi részén, telefonon és emailben is várjuk a megkeresésed, ha ingatlan eladás, vagy vétel témájában szeretnél szakmai segítséget

Szobák és árak az ingatlanpiacon


A portál munkatársai azt is megnézték, hogy a családosok vagy családot tervezők számára lehetséges költözési célpontot jelentő, minimum 2 szobás lakások mennyibe kerültek március közepén az egyik legnagyobb magyar ingatlankereső és kínáló oldalon. A Budapesten eladásra kínált 2 szobás használt lakóingatlanok - lakások és házak - átlagos négyzetméterára 736 ezer forint volt, a 3 vagy 4 szobásaké 715 ezer, illetve 733 ezer forintot tett ki, az 5 vagy annál több szobás ingatlanokat pedig 662 ezer, valamint 573 ezer forintos négyzetméterár jellemezte. A megyeszékhelyeken a 2 szobások esetében 324-413 ezer forint között alakultak a kínálati négyzetméterárak szobaszámtól és megyétől függően – írták.


Ezt tedd, ha ingatlant adsz, vagy veszel


Amennyiben te is ingatlant keresel vagy vásárolnál, azt ajánljuk, tájékozódj a lehető legtöbb forrásból! Figyeld a híreket, az újdonságokat és a szakmai információkat. A döntésed bármelyik szakaszában szeretettel várjuk a megkeresésed, ha tapasztalt szakmai véleményünkre és támogatásra van szükséged, szívesen segítünk neked!


Szabó Nikoletta


Telefonszám: +36 30 823 3780


Viola Eszter


Telefonszám: +36 30 823 3780


2021.03.30.

Global Cégcsoport


19 views0 comments

Comentários


bottom of page