top of page

Kíváncsi vagy, mennyi lakáshitelt kaphatsz?

A huszonévesek átlagos nettó fizetése 231 ezer forint volt tavaly, a harmincas korosztályba tartozóké pedig meghaladta a 287 ezer forintot. Mire elég ez, ha lakáshitel felvételét tervezed?

Az utóbbi években erőteljes béremelkedés volt Magyarországon, és a koronavírus-járvány ellenére még a múlt évben is majdnem 10 százalékkal nőttek az átlagkeresetek. A money.hu legújabb összeállítása a hivatalos bérstatisztikák alapján azt vizsgálta, mekkora lakáshitelt kaphatnak a különböző korosztályok tagjai.


A 20 év alattiak kedvezmények nélkül számolt nettó fizetése a 2020-as évben átlagosan 157 ezer forintot tett ki, a huszonéveseké közel 231 ezer forintot. A harmincas korosztály tagjai több mint 287 ezres nettóval rendelkeztek a múlt évben, a negyveneseknél ugyanez megközelítette a 289 ezer forintot átlagosan. Fontos figyelembe venni, hogy átlagkeresetekről van szó, a medián fizetéseknél más a helyzet. Ugyanis miközben az átlagos bruttó bér tavaly 403 ezer forintot tett ki, azok mediánja 320 ezer forint volt.

Tehát az érintettek fele ennél magasabb, a másik fele pedig ennél alacsonyabb bruttó fizetést kapott.

Életkor, jövedelem, lakáshitel - mi mennyi?


A nettó fizetések összege azt is meghatározza, hogy mekkora hitel vehető fel. Az ügyintézés során megmutatjuk neked, hogy


  • a pénzügyi helyzeted alapján meg tudod-e vásárolni a kiválasztott ingatlant, és

  • ehhez mekkora önerőre van szükséged, illetve

  • mennyi vissza nem térítendő állami támogatással, kamattámogatott és piaci kamatozású hitellel számolhatsz.

A lakáshitel felvételéhez alapos előkészületek szükségesek; mi segítünk, hogy a legjobb megoldást választhasd ki a piaci ajánlatok közül!
A lakáshitel felvételéhez alapos előkészületek szükségesek; mi segítünk, hogy a legjobb megoldást választhasd ki a piaci ajánlatok közül!

Harmincasok, húszasok


A közlemény első példája egy harmincas házaspár, akiknek nincs hiteltartozása, és eddig nem igényelt semmilyen állami lakástámogatást, valamint mindketten az átlagos nettó bért kapják. Két gyermek vállalása miatt a 30 millió forintért eladható lakásukból hitel segítségével egy 49-50 millió forintos nagyobb használt lakást szeretnének vásárolni. Ehhez a portál számítása szerint 1,43 millió forint vissza nem térítendő CSOK-támogatást kaphatnak. A CSOK összege mellé a 20 éves futamidejű, kamattámogatott lakáshitelt és az állami támogatás miatt ugyancsak kedvezményes babaváró kölcsönt is megkaphatják. Így összesen 18 millió forint hitelre lenne szükségük. A két hitelre havonta valamivel több mint 90 ezer forintot kellene fizetniük, ebből a csokos lakáshitel részlete 44 ezer forint, a babaváróé pedig 46 ezer forint lenne.


Egészen más a helyzet egy egyedülálló huszonéves esetében, aki szintén a nettó átlagbérrel rendelkezik, és például szülői segítséggel van 20 millió forintos önereje is. A közlemény számítása szerint a jövedelmi helyzete alapján igényelhet egy 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelt, amelyből a legkedvezőbbek törlesztőrészlete 61-62 ezer forint havonta.


A portál szakértői szerint a koronavírus-járvány miatti tavalyi megtorpanás után többek között az új állami támogatásoknak - például

köszönhetően az idén várhatóan élénkülés lesz a lakáshitelek piacán.


Szeretettel várjuk a megkeresésed, lakáshitel és személyi hitel ügyintézéssel is Mosonmagyaróváron személyesen, online és telefonon is!2021.03.09.

Global Cégcsoport


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page