top of page

Kinek éri meg lakáshitelt felvenni, és hány gyereket vállalnának a babavárós partnerek?

A lakáshitel felvételét tervezők közel 70 százalékának még nincs hitele. Ugyanakkor 30 százalékuk jelenleg is törleszt valamilyen kölcsönt. Tízből heten alkalmazottként kapják a fizetésüket, az egyéni vállalkozók aránya pedig 9 százalékos.


Az érintettek átlagéletkora kicsivel több, mint 36 év, a CSOK-os támogatások - köztük a lakáshitelek - iránt érdeklődők átlagéletkora pedig 34 év alatt van. A babaváró hitel felvételét tervezők átlagosan már nevelnek egy gyereket és a jövőben még egy gyerek vállalását tervezik – írta az Ingatlan.com elemzése.


Bár még mindig bizonytalanságot okoz a lakáspiacon és a lakáshitelpiacon a koronavírus-járvány, szeptemberben kiugró - több mint 90 milliárd forint - volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Ez részben az év korábbi hónapjairól elhalasztott hitelfelvételekkel indokolható. Az év hátralévő hónapjaiban kicsit visszaeshet a hitelpiaci lendület, mivel az állami lakástámogatási rendszer újabb elemekkel bővült, az érintettek egy része pedig még vár az új támogatások rajtjára – írja a cikk.


A lakáshitelek felvétele előtt érdemes alaposan tájékozódni, és független pénzügyi tanácsadó szakember segítségét kérni
A lakáshitelek felvétele előtt érdemes alaposan tájékozódni, és független pénzügyi tanácsadó szakember segítségét kérni


Kik vennének fel lakáshitelt?


Ugyanakkor továbbra is sokan terveznek lakásvásárlást lakáshitel segítségével. A portál adatai alapján kiderült, hogy a hitelszámoló programjukat kitöltők átlagéletkora 36 év, az állami lakástámogatási rendszer - a családi otthonteremtési kedvezmény - keretében elérhető konstrukciók iránt érdeklődők viszont fiatalabbak, ők 34 évesek. A többség, a hitelintézős felhasználók 70 százaléka alkalmazotti fizetésből él, és mindössze kevesebb mint 9 százalékuk vágna bele egyéni vállalkozóként lakáshitellel az ingatlanvásárlásba. A válaszok alapján 69 százalékuk jelenleg semmilyen hitelt nem törleszt. Több mint 30 százalékuknak viszont van kölcsöne, elsősorban személyi hitelük. A gyermekvállalás ösztönzésére kitalált, tavaly nyár óta elérhető - államilag támogatott - babaváró kölcsön iránt érdeklődők a Hitelintéző adatai szerint átlagosan egy gyermeket nevelnek jelenleg, és a jövőben további egy gyermek vállalását tervezik.


Mekkora összeget vennének fel?


Azt még a hitelfelvétel előtt nagyon fontos tisztázni, hogy az érintettek rendelkeznek-e hosszú távon megfelelő jövedelemmel. Csak ebben az esetben szabad belevágni az igénylésbe. Figyelni kell az úgynevezett adósságfék-szabályra is, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm)” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. A jtm értéke a forintalapú, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló, így kiszámítható havi kiadással fizethető lakáshitelek esetében 50 százalék, 500 ezer forint nettó jövedelem felett pedig 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy a nettó jövedelem legfeljebb ekkora aránya fordítható a hiteltörlesztésre.


A szakemberek szerint azonban nem szabad kifeszíteni a családi büdzsét. A teljes jövedelemnek a 30 százalékáig érdemes eladósodni, hogy maradjon mozgástér. A havi nettó jövedelem 50 százalékáig történő eladósodás ugyanis kockázatos lehet egy-egy háztartásnál.


„Fontos, hogy ezek a limitek a jtm-re vonatkozó szabályozásban szerepelnek, a bankok a saját belső hitelbírálati szabályaiknak megfelelően ennél szigorúbb feltételeket is támaszthatnak. A koronavírus-járvány miatt pedig több bank is így döntött” - tette hozzá Németh-Simkó Judit.


Viola Eszter, a Global Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője is egyetért a cikkben foglaltakkal.


„Az én ügyfeleim körében is inkább az alkalmazottak vannak többségben. Viszont náluk jellemzőbb az, hogy a Babavárót olyan párok veszik fel, akiknek nincs még gyerekük.


Úgy gondolom, hogy a jövő évi változások ismét pozitív irányba fogják befolyásolni a hitelezést. Az ismételten bevezetett 5 százalékos ÁFA szerintem nagyban megnyomja majd az építőipart és vele együtt a támogatások és hitelek igénylését is.

Nagy potenciált látok a felújításra adott támogatásnál is. Kíváncsian várom a végleges törvényt, hogy pontosan mik lesznek a részletek. Nagy potenciál van benne, ha CSOK-kal, Babaváróval és támogatott hitellel is össze tudjuk vonni – mondta Eszti.


2020.12.01.

Global Cégcsoport

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page