top of page

Készpénz vagy bankkártya: melyiket érdemesebb és olcsóbb használni?

Évente akár milliós költségcsökkentés is elérhető a megfelelően megválasztott bankszámla szolgáltatásokkal. A money.hu hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából kiderül, hogy az egy bankkártyás vásárlásra jutó összeg 17 százalékkal, közel 7700 forintra emelkedett 5 év alatt. Ugyan a készpénzfelvételek száma csökkent, összegük 32 százalékkal emelkedett.


Tovább folytatódik a bankkártyák térnyerése, ebben pedig a COVID-19 koronavírus-járvány is szerepet játszhatott. A bankkártyás fizetéseket ugyanis az online kereskedelem járványhelyzet során látott felpörgése is erősítette.


Naponta átlagosan több mint 2,5 milliószor vásároltak a magyarországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal az első negyedévben a jegybank adatai szerint. A vásárlások értéke pedig napi átlagban 19,5 milliárd forint volt.

A portál összeállításából kiderül, hogy öt év alatt milyen pályát futottak be a bankkártyás vásárlások, valamint az, hogyan alakult a készpénzfelvétel.



Sokat lehet spórolni a helyesen megválasztott banki szolgáltatásokkal: bankszámla és bankkártya fronton is érdemes körülnézni.
Biztonságosabbnak és olcsóbbnak tartják a szakértők a bankkártya használatát a készpénzénél


Mennyibe kerül egy vásárlás?


A hivatalos jegybanki statisztikák szerint 2015 első 3 hónapjában kicsivel több, mint 6500 forint jutott egy bankkártyás vásárlásra, idén viszont 17 százalékkal több, majdnem 7700 forint volt ez az összeg.


A money.hu bankkártya- és bankszámla-kalkulátorait használóknál is népszerűbbé vált a bankkártya használata. A különböző bankszámlacsomagok iránt érdeklődők átlagosan havi 55 ezer forintot költenének bankkártyával. Ez a januári átlagértékhez képest 2 százalékos növekedésnek felel meg - mondta Németh-Simkó Judit, a cég kommunikációs vezetője. Szerinte a bankkártyás forgalom növekedése mindenképpen jó hír, hiszen az elektronikus csatornák használata hatékonyabb és olcsóbb, mint a készpénzes megoldások. A legfrissebb adatokból azonban az is látszik, hogy a készpénzfelvételeknél is növekedés látható - folytatta.


Bár a készpénzfelvételek száma csökkent, értékük ugyanakkor nőtt: az első negyedévben napi átlagban közel 23 milliárd forintot tett ki ez az összeg, ami 32 százalékkal haladja meg az 5 évvel korábbi adatot.

Nagy eltérések vannak a banki szolgáltatások között, céges szinten milliós is lehet a különbség évente.
Egyáltalán nem mindegy, melyik bankkártya és bankszámla szolgáltatást vesszük igénybe

Drága dolog


A készpénzfelvételeknél látható növekedés is szerepet játszik abban, hogy a készpénzállomány továbbra is nagyon magas szinten van az országban. A készpénz fenntartása 100 milliárdos költséget jelent, a cikk szerint jelentős összeget lehetne spórolni országos szinten a készpénz mennyiségének és használatának visszaszorításával. Éppen ezért a portál szakértői azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, inkább vásároljon bankkártyával és a netbankján, mobilbankján, interneten keresztül intézze a pénzügyeit, mint például a közüzemi számlák befizetését is.


Bankszámlaverseny - a bankszámla és a bankkártya költségei


A portál tapasztalatai szerint a bankkártyát használók körében egyre többen választják tudatosan azokat a hitelkártyákat, amelyek kedvezményt vagy kedvezményeket biztosítanak. Azonban sokan vannak, akik évek óta olyan bankszámla-konstrukciót használnak, amelynél már akár az adott banknál is vannak korszerűbbek, alacsonyabb díjakkal használhatóak. Ezért lényeges tudni, hogy van-e a saját vagy egy másik banknál kedvezőbb konstrukció. Továbbá lehet csökkenteni a bankkártya-költségeken is. A portál bankszámla-kalkulátora szerint átlagos használatnál a legkedvezőbb csomagok kezdetben akár ingyenesen is elérhetőek. Később pedig csak évi 3-5 ezer forintos költséget jelentenek. Ezzel szemben akadnak 20-25 ezer forintos éves kiadással járó bankszámlák is.


Ráadásul a banki átutalások népszerűsége a jövőben fokozódhat, miután március elején elindult az azonnali átutalási rendszer, amellyel a maximum 10 millió forintos lakossági átutalások azonnal, pár másodpercen belül megérkeznek a címzetthez. Tovább növelheti az azonnali átutalás népszerűségét, hogy bevezetése óta az utalások már nem csak bankszámlaszámra, hanem regisztrált e-mail-címre, telefonszámra, vagy adószámra is indíthatók. Ráadásul a rendszer újabb lehetőségekkel egészül ki a következő időszakban, amelyek az elektronikus pénzforgalom további bővülését eredményezhetik.


A Global Cégcsoport értékesítési vezetője, Paszterkó József
A Global Cégcsoport értékesítési vezetője, Paszterkó József

Paszterkó József, cégcsoportunk értékesítési vezetője így látja a helyzetet:


A bankkártyával történő fizetés mindenféleképpen olcsóbb választás a készpénzhez képest, ráadásul biztonságosabb is. Amennyiben pedig egy helyen kezeljük a pénzügyeinket, akkor a csoportos kedvezmények miatt egyéb kedvezményekre is jogosultak lehetünk. Ilyen például egy esetleges jelzáloghitel kamatjából adott kedvezmény, vagy a számlavezetési költségek minimalizálása.


Ezen felül érdemes említést tenni egy új tendenciáról, ami már szinte minden banknál megfigyelhető:


a legtöbb banknál már nincs szükség jövedelem érkeztetésre a kedvezmények érvényesítésére. Elegendő csak jóváírást vállalni, ami néhány esetben akár a készpénzes befizetés is lehet.

Ezzel az aprónak tűnő, de annál nagyobb lehetőséggel sokkal rugalmasabban lehet – akár családon belül – gazdálkodni a rendelkezésre álló, bejövő pénzekkel, mint korábban.


Bankkártya és bankszámla választásakor természetesen fontos elemezni az árakat, de sok esetben talán fontosabb az az ökoszisztéma, amit az adott pénzintézet ajánl.


Mindenféleképpen meg kell vizsgálni, milyen feltételekkel lehet igénybe venni a kedvezményeket, vannak-e apró betűs részek, valamint azt, hogy a pénzért mennyi és hogyan használható eszközt adnak. Ha van, milyen minőségű a bank internetes illetve mobil applikációja, mennyire vonzóak és megbízhatóak a partnerek által biztosított akciók?

Végül, fontos megemlíteni a Bank@Work számlacsomagokat, amik a munkaadók és a bankok közötti speciális keretszerződések eredményeként jönnek létre. Mivel a pénzintézetnek ezáltal nagyszámú számlanyitásra van lehetősége, sokkal kedvezőbb csomagajánlatokkal tudnak kijönni, mint egy hagyományos ügyfél és szerződés esetén.


Érdemes ezért a munkáltatónál érdeklődni, van-e már ilyen meglévő számlacsomag, vagy lesz-e rá lehetőség a jövőben. Cégvezetőként pedig feltétlenül fontos tájékozódni ezekről: évente ugyanis akár milliós különbségek is lehetnek a bankszámla díjak között.

Jozsó kollégánk örömmel és komoly szakértelemmel várja az érdeklődőket pénzügyi tanácsadással az alábbi elérhetőségeken:


Telefonszám: +36 20 577 3191


2020.07.20

Global Cégcsoport


57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page