top of page

A fordulatok éve volt a lakáspiacon a 2021-es

2021-ben a legnagyobb hatást a járványhatás mellett az állami támogatások bővülése, a hitelkamatok emelkedése és a zöld otthon program elindulása gyakorolta a lakáspiacra.


A használt lakások mellett idén elhúztak az újak. Míg az előbbiek iránti kereslet 5,5 százalékkal nőtt, addig az új építésűekre 64 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés. 2021 eleje és vége között Budapesten a használt lakások négyzetméterára 9 százalékkal, az újaké 14 százalékkal nőtt. A megyeszékhelyeken a használt lakóingatlanok 15 százalékkal, az újak 19 százalékkal drágultak.


Erősebb évet zárt idén a lakáspiac 2020-hoz képest, amiben a járvány mellett komoly szerepe volt a 2021-ben kibővített állami támogatásoknak is. Komoly különbségek alakultak ki az új és a használt lakások szegmensei között. Ráadásul a budapesti és a fővároson kívüli piac is eltérő eredményeket ért el, és az agglomerációs térségek pedig lendületben maradtak - írta az ingatlan.com összefoglalója. Az anyag az év leglényegesebb lakáspiaci tendenciáit gyűjtötte csokorba. Az idén több mint 500 ezer feladott hirdetésen alapuló elemzésből kiderül az is, hogy miként alakult a kereslet és a kínálat 2021-ben.

A használat és az új lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma 2020-ban és 2021-ben
A használat és az új lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma 2020-ban és 2021-ben

Új és használt lakóingatlanok


A használt lakóingatlanokra 2021-ben 4,7 millió érdeklődés érkezett a portálon, ami 5,5 százalékos növekedésnek felel meg 2020-hoz képest, amikor a járvány miatt visszafogottabb volt a kereslet. Az év eleje volt kiugróan erős volt és rendkívüli lendülettel indult.


“A kiugró év eleji érdeklődésben több tényező játszott szerepet. 2021-ben ugyanis tovább bővült a lakástámogatási program és új kedvezmények jelentek meg. Ennek következtében több ezer olyan adásvételt halasztottak az idei év elejére a vevők, ami tavaly lett volna esedékes. Nyár elejére ez a lendület már kevéssé volt érezhető a használt lakások piacán.” - mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Arról is beszélt, hogy késő nyártól kora őszig a hitelkamatok emelkedése jellemezte a lakáspiacot, ami szintén fékezte a lakáspiac lendületét. Októberben aztán elindult a zöld otthon program, amelynek keretében kedvezményes hitelt igényelhetnek azok, akik energiatakarékos új lakást vagy házat vásárolnának vagy építenének. Ez berobbantotta az új lakások piacát. A kedvezményes lakásépítési áfa idei visszavezetése amúgy is felpörgette a lakásépítési kedvet és komoly lendületet adott a lakásépítéseknek” – fogalmazott.

A használt lakásokhoz képest az új lakóingatlanok iránti kereslet sokkal nagyobb mértékben, 64 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest. A tendenciák azt is előrevetítik, hogy 2022 az új lakások éve lesz.

A használt lakóingatlanok átlagos kínálati négyzetméterára 2021-ben (ezer forint/m2)
A használt lakóingatlanok átlagos kínálati négyzetméterára 2021-ben (ezer forint/m2)

Budapest és a fővároson kívüli piac


“Már a járvány előtt, 2019 második felében látszott, hogy a fővárosi használtlakás-piac a korábbi évekhez képest lelassult, ezt fokozta a pandémia. Ugyanakkor az ország többi részében lendületben maradt a használt lakások forgalma” - emelte ki Balogh László. A budapesti lassulás leginkább az adásvételek csökkenő számában mérhető: 2018-hoz képest 2021-ben 40 százalékkal kevesebb adásvételre került sor a fővárosban. Az ország többi részén viszont élénkült a lakáspiaci forgalom, és a drágulás is nagyobb ütemű volt.


Az ingatlan.com szakértője közölte azt is, hogy 2021-ben kitartott, sőt, erősödött a járvány miatt kialakult tendencia, amelynek köszönhetően budapesti és a megyeszékhelyek agglomerációja felértékelődött. “A covid miatt sok saját célra vásárló vevő keresett kerttel, udvarral rendelkező lakást elsősorban az agglomerációs településeken. A második otthont keresők és befektetők egy jelentős része pedig a Balatonhoz közel vásárolt ingatlant, aminek következtében az északi part 28 százalékkal, a déli part pedig több mint 40 százalékkal drágult 2021-ben.”

A Global Cégcsoport által épített ingatlanok
A Global Cégcsoport által épített ingatlanok

Eltérő mértékű drágulás

Összességében idén is emelkedtek az árak, de markáns különbségek láthatók a különböző területeken.

A fővárosban a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 9 százalékkal 800 ezer forintra nőtt 2021 januárja és decembere között. A legdrágább városrész az V. kerület, ahol decemberben közel 1,2 millió forint volt az átlagár. A legolcsóbban - négyzetméterenként 509 ezer forintért - a XXIII. kerületben kínálták a használt lakóingatlanokat. Közben az új budapesti lakásoknál 14 százalékos áremelkedés következett be, így az év utolsó hónapját 984 ezer forintos átlagárral zárták. Utóbbiakat nézve a XII. kerület a legdrágább 1,9 millió átlagos négyzetméterárral, a sor másik végén a XX. kerület áll 705 ezres összeggel.

Az új lakások és házak átlagos négyzetméterára (ezer forint/m2)
Az új lakások és házak átlagos négyzetméterára (ezer forint/m2)

Így nézett ki a 2021-es ingatlanpiac a vidéki Magyarországon


A megyeszékhelyeken a használt lakásoknál 15 százalékos drágulás történt, így decemberre 485 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. A top 5-ben kapott helyet Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Szeged és Veszprém 500-611 ezres átlagos négyzetméterárral. A legolcsóbbak közé sorolható Kaposvár 316 ezer, Békéscsaba 287 ezer és Salgótarján 187 ezer forintos árral.


A megyeszékhelyeken eladó új lakóingatlanok négyzetméterára 2021 elejétől számolva 19 százalékkal 651 ezer forintra emelkedett. Veszprémben, Debrecenben, Szeged és Pécsen 718-766 ezer forint volt a decemberi kínálati ár, így ezek a városok a legdrágábbak. Legolcsóbban pedig Kaposváron, Békéscsabán és Nyíregyházán hirdették az új lakásokat, utóbbi megyeszékhelyeken 464 - 512 ezer forintba kerül egy négyzetméter.


Lakást vagy házat vennél?


Szakértő csapatunkkal szeretettel várunk, keress minket telefonon, email-ben, vagy személyesen a mosonmagyaróvári irodánkban. Megbeszéljük, mit szeretnél, megvizsgáljuk, mik a lehetőségeid, aztán ezek ismeretében ajánlunk neked otthonokat.2021.12.28.

Global Cégcsoport

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page