top of page

Ideje dönteni: tovább drágulnak a lakáshitelek referenciakamatai

Nem győzték meg a piacot a jegybank eddigi lépései, a lakáshitelek referenciakamatai gyorsuló ütemben drágulnak. Miután a piac a következő hónapokban is az alapkamat további emelkedésére számít, ezért lényegében minden bank szakított a korábbi üzletpolitikájával és általános hitelkamat emelésbe kezdett.


Az októberi, 6,5 százalékos inflációs adattal az utolsó gát is átszakadt a banki kamatemelések előtt. A piac a korábban beharangozott 15 bázispontnál komolyabb kamatemelést vár a pénzromlás és a forint árfolyam kézben tartása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának 2021. november 16-i ülésétől, ez pedig már előzetesen számottevően megdrágította a banki forrásköltségeket, ami lépéskényszerbe hozta a pénzintézeteket.


Már nincs 4 százalék THM alatti TOP-kamat


A napi rendszerességgel érkező kamatemelési hírek következtében a money.hu adatai szerint november közepére kikoptak a piacról a 4 százalék alatti Teljes Hiteldíj Mutatóval (THM) bíró, legalább 10 évre fixált hitelek piaci TOP-ajánlatai.


Ez nem is meglepő annak ismeretében, hogy immár minden futamidőre 4 százalék közelébe értek a referenciakamatok. Csak az elmúlt egy hónapban a referenciakamatként szolgáló Budapesti Kamatswap Ügyletek – BIRS – mutatója 5 évre 3,3-ról 3,9 százalékra emelkedett, a 10 éves 3,84 százalékos érték 23 bázispontos emelkedést takar, míg a 20 éves BIRS 3,84-ről 3,96 százalékra nőtt.

A Global Cégcsoport irodaházában szakértő tanácsokkal, szolgáltatásokkal és ajánlatokkal várunk minden hiteligénylőt
A Global Cégcsoport irodaházában szakértő tanácsokkal, szolgáltatásokkal és ajánlatokkal várunk minden hiteligénylőt

A helyzet fonákságát ugyanakkor jól mutatja, hogy jelenleg 3 banknál a legjobb ügyfeleknek kínált 5 éves kamatperiódussal rendelkező hitelek THM-je új és használt lakásra egyaránt alacsonyabb, mint az aktuális 5 éves BIRS érték. A portál szakértői ezért is arra figyelmeztetnek, hogy az általános kamatemelések a következő hetekben is folytatódni fognak, hiszen a jelenlegi piaci helyzet nem maradhat fenn sokáig.

Az is a további hitelkamat-drágulás mellett szól, hogy bizonyosan tudható, hogy az MNB november közepén esedékes kamatemelése nem az utolsó lesz az idén. Sőt, a szakértők a jövő év első felében is további kamatemeléseket várnak: 2,4-2,5 százalékra felfutó alapkamattal számolnak.

Minden bank beáll a sorba


Ebben a helyzetben az eddig kifejezetten visszafogott kamatemelési politikát folytató K&H Bank is beállt az általános emelők sorába: november 15-től minden üzleti és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét (MFL) 0,5 százalékponttal drágította meg. Már november 8-tól hasonló, 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre a Raiffeisen Bank is – az emelés itt is egyöntetűen érintette az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint 5 évig, 10 évig és 15 évig végig fix kamatozású jelzáloghiteleinek kamatát is. A bank a magas hitelösszegre vonatkozó kamatkedvezményén úgy módosított, hogy a 30 bázispontos kedvezményhez az eddigi 10 millió forint helyett 20 milliós kölcsön felvétele szükséges, aki 10 és 20 millió forint közötti összeget igényel, ezt követően be kell érnie 0,2 százalékpontos kamatkedvezménnyel.

A bank ráadásul további 9 bankszámla típust is felvett abba a körbe, amelynek tulajdonosai nem vehetik igénybe a havi jóváírási kötelezettség és elvárt tranzakciószám teljesítésének vállalása melletti kamat kedvezményt (elsődlegességi kedvezményt) a banknál.

November 1-től 0,4 százalékponttal drágább az 5 éves MFL és az 5- és 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön a CIB Banknál, a 10 éves MFL esetében csak 30 bázispont a különbség. Magasabb, 50 bázispontos emelésnek látszik mindez a felújításikedvezmény-csomagban, mert itt a kedvezmény mértékét 10 bázisponttal vágta vissza a bank. A felújítási csomaghoz kapcsolt kamatkedvezmény 0,4 százalékos mérséklése miatt lett drágább erre a hitelcélra a szabadfelhasználású végig fix lakáshitel az ügyfeleknek.


20 millió forintos jelzáloghitel, 20 évre, használt lakásra, 5 éves kamatperiódus mellett

20 millió forintos jelzáloghitel, 20 évre, használt lakásra, 5 éves kamatperiódus mellett
20 millió forintos jelzáloghitel, 20 évre, használt lakásra, 5 éves kamatperiódus mellett

20 millió forintos jelzáloghitel, 20 évre, új lakásra, 10 éves kamatperiódus mellett

20 millió forintos jelzáloghitel, 20 évre, új lakásra, 10 éves kamatperiódus mellett
20 millió forintos jelzáloghitel, 20 évre, új lakásra, 10 éves kamatperiódus mellett

Többlépcsősen emelnek a bankok


A Takarékbanknál október második felében a kamatkedvezmények visszafogásának köszönhetően az 5 éves hitelek kamatai 0,1–1, a tízéveseké 0,04–1,55 százalékponttal emelkedtek, ráadásul a Tízes Lakáshitel kivételével minden, 5- és 10 éves kamatperiódussal bíró piaci jelzáloghitel kedvezmény nélküli kamata 0,5 százalékponttal emelkedett. November 1-től újabb drágulás következett be. Ennek nyomán a Fix20 és Fix15 hitelek 0,48 százalékponttal lettek drágábbak, míg a Takarék Ötös hitel 54, az Tízes hitel 65 bázisponttal lett drágább, s hasonló mértékű volt az emelés az 5 és 10 éves MFL kölcsönök esetében is.


Sokszor kicsit


Az MKB Bank az elmúlt hetekben a kondícióit leggyakrabban változtató bank címére pályázhat. A bank október 21. óta már négyszer hajtott végre korrekciót lakáshitel ajánlataiban. Október 21-én az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatát 0,55–1,05 százalékponttal, a 10 évesekét 0,02–1,57 százalékponttal emelték. Október 26-án az újabb emelés mértéke a normál kategóriában 1,14, az extra konstrukcióban mindössze 0,02, a prémium kategóriában 0,37, míg exkluzív kategóriában 0,11 százalékpont volt.

November 1-től az 5 éves kamatperiódusú kamatkövető lakáshitelek és a korábbi hitelt kiváltó kölcsönök kamata 0,54, a 10 éves kamatrögzítő lakáshiteleké 0,65 százalékponttal emelkedett. A kamatkövető magánhitelek kamata normál kategóriában ugyanekkor 0,74, extra kategóriában 0,39 százalékponttal lett magasabb. A prémium adósok 4 bázispontos emeléssel megúszták, míg az exkluzív kategóriában nem változott a kamat.

A kamatrögzítő magánhitelek kamata a normál kategóriában jelentős mértékben, 1,35 százalékponttal emelkedett. A bank november 4-től a 10 éves kamatperiódusú MFL hitelek kamatát normál kategóriában további 58 százalékpont, extra, prémium és exkluzív kategóriában egyaránt 65 bázisponttal drágította meg.


Hitelfelvételben gondolkodsz?


Dönts mielőbb, keress minket, megbeszéljük és segítünk, hogy a legjobb ajánlatot és szolgáltatást kaphasd meg!



2021.11.16.

Global Cégcsoport


Recent Posts

See All
bottom of page