top of page

Bővülő támogatások, fix kamatozású hitelek: kedvező változás a hitelpiacon

A járványhatás ellenére tartja magát a lakáshitelpiac. A bankok az első félévben 445 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, ez mindössze 3 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

● Az államilag támogatott lakáshiteleknél azonban - részben a tavaly júliusi bővítésnek köszönhetően - 73 százalékkal, 77 milliárd forintra emelkedett a szerződéses összeg.

A piaci feltételekkel igényelhető lakáshitelek összege az első félévben 10 százalékkal, 365 milliárd forintra csökkent.

Az új lakáshitelek piacán a kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek továbbra is csekély szerepet játszanak. A fix kamatozásúak vannak abszolút fölényben. Kedvező a hitelt felvenni szándékozóknak, hogy utóbbiak átlagkamata is jelentősen csökkent egy év alatt.


Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány tavasszal visszavetette a lakáshitel-felvételi kedvet, a féléves adatok kedvezőek voltak. A szerződéses összeg kis mértékben csökkent, gyakorlatilag stagnált - derült ki a Money.hu hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából.

Idén januártól június végéig összesen 445 milliárd forint új lakáshitelre kötöttek szerződést a bankok az ügyfelekkel.


Ez az egy évvel korábbi 456 milliárd forinthoz képest mindössze 3 százalékos visszaesést jelent. Az is lényeges, hogy az új lakáshitel-szerződések összege júniusban 68 milliárd forint volt, ami 5 millió forinttal haladja meg a májusi - az idei havi mélypontot jelentő - 63 milliárd forintot.

A Global Cégcsoporthoz tartzó GGE Ingatlan Kft. által épített társasház Hegyeshalomban
A Global Cégcsoporthoz tartzó GGE Ingatlan Kft. által épített társasház Hegyeshalomban

Fölényben a fix kamatozású hitelek


A portál összefoglalója szerint az első félévre jutó 445 milliárd forinton belül mindössze 1 százalékos volt a változó kamatozású lakáshitelek aránya. Ezeknél az jelenti a kockázatot, hogy a kamat, így a törlesztőrészlet 3-12 havonta változhat, kedvezőtlen esetben akár emelkedhet is – írták.

A hitelfelvevők már régóta a kiszámítható havi kiadást jelentő fix kamatozású hiteleket részesítik előnyben, ezek teszik ki a lakáshitelek döntő többségét.


Vannak 1-5 évig, 5-10 évig vagy annál hosszabb időre rögzített kamatozású lakáshitelek, utóbbiak számítanak a legbiztonságosabbnak. A több mint 10 évig fix kamatozású hitelek egyre népszerűbbek, az idei első félévben már 14 százalékos volt a részesedésük az új lakáshitelek piacán. Ehhez képest a múlt év első felében alacsonyabb, 10 százalékos volt az arányuk. Vagyis egyre többen választják a legbiztonságosabb, leghosszabb időre garantált törlesztőrészletet biztosító lakáshiteleket. Kedvező a hitelfelvevők szempontjából, hogy a fix kamatozású lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója 4,4 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 5,09 százaléktól.


Tehát ezek a lakáshitelek olcsóbbak lettek.

Masszívan bővültek az államilag támogatott hitelek


Az elemzés azt is kiemeli, hogy az államilag támogatott lakáshiteleknél továbbra is masszív bővülés látható. Az idei első félévben összesen 77 milliárd forintért kötöttek szerződést támogatott lakáshitelekre az érintettek. Ez 73 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A növekedésben nagy szerepe van annak, hogy tavaly júliustól sokkal többen vehették igénybe a kedvezményes konstrukciókat.


Például azóta a kétgyermekes családok is igényelhetnek maximum 10 millió forint kölcsönt használt lakás vásárlására.

A támogatott lakáshitelek esetében ez azért volt lényeges lépés, mert Magyarországon az újonnan felvett összes lakáshitel többsége - közel 70 százaléka - használt lakások megvételére megy.

A támogatott lakáshitelekkel szemben a piaci feltételekkel igényelhető hitelek a másik irányba indultak el: összegük az idei első félévben 365 milliárd forintot tett ki, ez pedig 10 százalékos visszaesést jelent. Az utóbbiak iránti visszafogott kereslet elsősorban a koronavírus-járvány számlájára írható, sokan ugyanis a bizonytalan helyzet miatt elhalasztották a hitelfelvételt.


Fazekas Norbert, a Global Cégcsoport alapítója is megerősítette a fentieket:


a piac nem áll, halad tovább, sőt, több helyen még növekszik is. A folyamatos változások miatt viszont ma már nem lehetőség, hanem elengedhetetlen igénybe venni egy jó pénzügyi szakember segítségét.

A helyes igényfelmérés, az ajánlatbekérés, a kiértékelés, és a legjobb a döntés meghozása pedig sok millió forintot hoz bármely családnak. Erre pedig a legjobb megoldás a Global Cégcsoport - tette hozzá Norbert.


2020.08.31.

Global Cégcsoport


33 views0 comments

Comments


bottom of page