top of page

Átrendezte a járványhelyzet az újlakás-piac keresleti oldalát

Jelentősen átrendezte az új lakóingatlanok iránti keresletet a COVID-19 koronavírus: a vevőjelöltek körében a társasházi lakásokhoz képest népszerűbbé váltak az új építésű házak. Az Ingatlan.com elemzése több mint 10 ezer hirdetés alapján vizsgálta az új lakások piacán a kereslet és a kínálat alakulását.

Népszerűbbek lettek a sor- az iker- és a családi házak

Április eleje óta az érdeklődések 52 százaléka érkezett az új építésű családi, iker- és sorházakra. Az előző év azonos időszakában az új társasházi lakásokhoz képest még 42 százalékot tett ki az arányuk. Ez jelentős eltérést jelent az aktuális keresleten belül és azt jelzi, hogy a vevőjelöltek kerttel rendelkező lakóingatlant szeretnének vásárolni. Ebben pedig szerepet játszik a karanténhatás, a tavaszi kijárási korlátozások után ugyanis sokan a lakások helyett inkább a kerttel rendelkező ingatlanok iránt érdeklődtek. Ezt mutatja, hogy a járványt megelőző január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent - mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Hegyeshalom-Kertalja városrészben átadott ingatlanunk
Hegyeshalom-Kertalja városrészben átadott ingatlanunk

Győr a második legnagyobb választékot kínálja


Az elemzés szerint szeptember elején a fővárosban több mint 2800 új házat és lakást kínáltak eladásra átlagosan 865 ezer forintos négyzetméteráron. Budapesten belül a XIII. kerületben volt a legtöbb eladó új lakás, 780 új építésű ingatlan várt gazdára. A második helyen a XI. kerület állt közel 400, a harmadikon pedig a IX. kerület majdnem 300 új lakással. A megyeszékhelyeken közel 800 új lakóingatlant hirdettek eladásra szeptemberben. Debrecenben volt a legnagyobb a választék, ahol 220 darabos volt a szeptemberi kínálat négyzetméterenként 598 ezer forintos átlagárral, a második helyen Győr, a harmadikon pedig Székesfehérvár állt 153 és 81 ingatlannal. Ezeket átlagosan 491 és 596 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a beruházók.

A KSH adataiból és az ingatlan.com-csoporthoz tartozó, a banki szolgáltatásokat bemutató money.hu tapasztalataiból az is kiderül, hogy az új lakások vevői jóval gyakrabban vesznek fel hitelt mint a használt lakást vásárlók. 2019-ben az eladott új lakások száma a teljes forgalom 6-7 százalékának felelt meg. Eközben az új lakások vásárlása céljából folyósított hitelek száma az összes lakáshitel 12-13 százalékát tette ki – írták.

A Global Cégcsoport ingatlanos csapatának az a tapasztalata, hogy az új építésű lakások árai nem minden esetben képviselik a reális piaci értéket. A pandémia hatása valóban érezhető, ami abban nyilvánul meg, hogy a partnereink inkább családi házakat keresnek megvételre. Ez jelen van az új építésű házaknál is, mert azok ár/érték aránya kedvezőbb, mint egy új építésű városi lakásé.


Aktuális ingatlankínálatunk ezen a hivatkozáson található:



Generálkivitelezéssel foglalkozó csapatunk pedig itt várja a megkereséseket:




Global Cégcsoport

2020.10.01.

26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page