top of page

500 milliárd felett a lakáshitelpiac: nagyon eltérően teljesítenek a támogatottak és a piaci alapúak

Az év első 7 hónapjában több mint 524 milliárd forint összegű lakáshitelre kötöttek szerződést a magyarok. Ez éves szinten 2 százalékos csökkenést jelent. ami a koronavírus-járvány miatti óvatossággal magyarázható. Az is látszik, hogy a piac nem omlott össze a pandémia hatására.

A legbiztonságosabb, 10 évnél hosszabb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél viszont közel 30 százalékos volt a növekedés. Az új lakáshiteleknél jelentős az eltérés: míg az államilag támogatott konstrukcióknál éves szinten 72 százalékos volt a többlet az év első 7 hónapjában, addig a piaci alapúaknál 9 százalékos csökkenés volt.

Az új lakáshiteleknél éves szinten minimális csökkenés következett be - derült ki a money.hu hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összefoglalójából. Az év első 7 hónapjában 524,2 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitelre szerződést. Ez 2 százalékkal marad el az 1 évvel korábbi szinttől az MNB adatai szerint.A lakáshitelek piacán a támogatott termékek törtek előre
A lakáshitelek piacán a támogatott termékek törtek előre

Óvatosan, megfontoltan


„A mérsékelt csökkenés a koronavírus-járvány negatív hatásaival, a járvány miatti óvatossággal, és az elhalasztott lakásvásárlásokkal is magyarázható. Ugyanakkor a mindössze 2 százalékos visszaesésből látható, hogy a piacot nem sokkolta a pandémia, ami részben az alacsony kamatoknak és az államilag támogatott lakáshitelek népszerűségének köszönhető” - mondta Németh-Simkó Judit, a portál kommunikációs vezetője.

Stabil a kereslet a támogatott hitelek iránt

Január és július között összesen 433 milliárd forint piaci alapú új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok. Ez 9 százalékos visszaesést jelent éves szinten. A támogatott lakáshitelek viszont tartják a korábbi hónapokban látott iramot: az év első 7 hónapjában 88 milliárd forint volt a támogatott lakáshitel-szerződések összege. Ez 72 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet – írták.

A kiemelkedő növekedésben fontos szerepet játszik, hogy tavaly júliusban bővült a támogatott lakáshitelekre jogosultak köre. Például használt lakás vásárlása esetén a kétgyermekesek számára is elérhetővé váltak ezek a konstrukciók. A portál összefoglalója szerint idén júliusban több mint 11 milliárd forint értékű támogatott lakáshitel kapott szabad utat. Ez éves szinten 65 százalékos növekedésnek felel meg. Ugyan a teljes piachoz képest a támogatott hitelek aránya alacsony, a magas növekedés mégis bizonyítja az ezek iránti stabil keresletet.

Középpontban a biztonságos hitelek


Az adatokból az is látszik, hogy a lakáshitelesek egyre nagyobb része választja a legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb konstrukciókat. A több évre fix kamatozású, így erre az időszakra azonos törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek adják az új lakáshitelek túlnyomó részét. Ezt mutatja az is, hogy a több mint 10 évig fix törlesztőrészletű új lakáshitelek összege több mint 29 százalékkal, 73 milliárd forintra nőtt az év első 7 hónapjában.

A portál szakértői szerint ugyanakkor továbbra is az óvatosság jellemzi a háztartásokat és a bankokat is. A lakáshitelezés pedig várhatóan a koronavírus-járvány miatti bizonytalan helyzet után lendülhet fel újra. A bővülésre pedig van tér, mert a lakossági hitelek, ezen belül a lakáshitelek állománya GDP-arányosan régiós és európai szinten is alacsony.


Képünkön Szabó Nikolett egyeztet Fazekas Norbert cégalapítóval
Képünkön Szabó Nikolett egyeztet Fazekas Norbert cégalapítóval

Szabó Nikoletta, a Global Cégcsoport Back office és ügyvezetéssel kapcsolatos feladatokat ellátó munkatársa így vélekedik a kialakult helyzetről:

A mi tapasztalatunk az, hogy valóban érzékelhető volt egy csekély visszaesés az elmúlt időszakot tekintve, azonban a számok újra növekednek. A visszaesés nem a hitelfelvételtől, illetve az otthonteremtéstől való elállásból adódik. Inkább azt lehet mondani, hogy többen óvatosságból kivártak, illetve rákényszerültek eltolni az ilyen jellegű ügyleteiket. Fontos szerepet játszanak a döntésben a banki szigorítások is. A folyamat fő indoka tehát nem a vásárlói kedv csökkenése volt, csupán időben tolták el ezeket az ügyfelek, tudatosságból. Megfigyelhető, hogy valóban nagyobb számban keresnek meg minket a támogatások terén is (CSOK, Otthonteremtési kamattámogatott hitelek, babaváró) Arra törekednek az ügyfelek, hogy lehetőség szerint a támogatott hitelekből oldják meg az otthonteremtést és csak minimális részben, feltétlenül szükséges esetben vesznek igénybe piaci hitelt.


Jellemzően a 10 éves fix kamatperiódusú hiteleket választják a piaci hitelek közül is, mert az a biztonságosabb, kiszámíthatóbb. Ez a két legfontosabb szempont hitelfelvételkor.

A személyi kölcsönök esetében többen elálltak az igényléstől, mert bármennyire is kecsegtető most a törlesztőrészlet és a THM mértéke, várhatóan a bankok többségénél nagy mértékben emelkednek majd január 1-et követően. Mi az ügyfeleink részére több lehetőséget felkínálunk, ha ilyen igény van, de a módozat költségessége miatt nem javasoljuk az ilyen forrást választani. Több esetben szabad felhasználású jelzáloghitellel váltják ki ezt az igényt. Azt is tapasztaljuk, hogy a babaváró támogatott hitellehetőséget most többen választják a rövid távú céljaik megvalósítására.


Örömmel segítünk a lakáshitel ügyintézésben és az igények felmérésében is, erről több információt ezen a hivatkozáson: https://www.globalcegcsoport.hu/dijkituzes


és ezen a telefonszámon adunk: +36 30 823 37 80


2020.09.17.

Global Cégcsoport

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page